Az évi 100 ezer tonna kukorica feldolgozására képes üzem megépítése lassan halad: a világpiacon jól és jó áron eladható citromsav gyártására hivatott üzemről még 2011. májusában állapodott meg a magyar és a kínai miniszterelnök, ám a közös beruházások "zászlóshajója" úgy tűnik, ma is a vágyak birodalmába tartozik.

A 20 milliárd forintos és 350 új munkahelyet teremtő beruházásról tavaly szeptemberben már kormányhatározat is rendelkezett. Ennek értelmében a beruházáshoz szükséges állami támogatást 2012 október közepéig meg kellett volna kapnia a vállalkozásnak, mert az állam tulajdonrészt is kívánt, vagy kíván szerezni a cégben. Ugyanebben a határozatban kijelölték a Magyar Fejlesztési Bankot, amelynek 2012. szeptember végéig kellett volna tárgyalnia és megegyeznie a kínai féllel, ám ez úgy tűnik elmaradt. Ezt követően kellett volna az MFB-nek biztosítania a magyar önrész első részét, azaz 2,5 milliárd forintot, majd tavaly október 15-ig a bank 49 százalékosra emelhette volna tulajdonrészét a közös magyar-kínai cégben.

A Szolnoki Ipari és Logisztikai Szolgáltató Központba tervezett üzemről azóta nincs hír. A szolnoki polgármesteri hivatal - amely pedig komolyan támogatta a gyár megvalósulását - egyáltalán nem reagált megkeresésünkre, az MFB pedig írásbeli válaszában közölte: "Az MFB várja, hogy a projekt megvalósítását szolgáló beruházási hitel iránti kérelmet nyújtsák be, amire valószínűleg a közeljövőben sor is kerül. Úgy tudjuk, a projekttársaság tőkeemelését megalapozó befektetési döntés is meg fog születni a közeljövőben."

Az ügyben érintett, de neve elhallgatását kérő forrásunk szerint nincs ok az aggodalomra, mert az építési engedélyeket már intézik és a kivitelezési munkák ennek birtokában elindulhatnak. A kérdés az, hogy mikor, hiszen a próbaüzemet az optimisták már 2015 elejére tervezik. Annyi viszont biztos, hogy a kiemelt állami beruházásnak minősülő citromsavgyárnak már régen üzemelnie kellene.