Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Schmidt Mária, a Terror Háza vezetőjének családi cége új lapkiadót alapított - adta hírül a hvg.hu. A Cégközlönyből kiderül, hogy a Schmidt többségi, valamint a gyermekei, Ungár Anna és Ungár Péter tulajdonában lévő Pió-21 Vagyonkezelő Kft. hozta létre a K4A Lapkiadó Kft.-t, amelynek fő tevékenysége a folyóirat, időszaki kiadvány kiadása. A hárommillió forint jegyzett tőkével alapított vállalkozás bejegyzett tevékenysége még a napilapkiadás, a fényképészet, a médiareklám, a film-, videogyártás, televíziós műsorfelvétel utómunkálatai, a könyvkiadás és a konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése.

A K4A Lapkiadó Kft. ügyvezetője Berecz Kristóf, a CIB Bank Zrt. egykori vállalatfinanszírozási igazgatója, aki Ungár Anna férje.

Schmidték vagyonkezelő Pió-21 Kft.-jének részesedése van a Budapest Ingatlan (BIF) Nyrt.-ben is, amelynek augusztusi közgyűlése őrségváltást hozott a társaság igazgatóságában. A K4A Lapkiadó Kft. székhelyét is a BIF budapesti, III. kerület, Polgár utca 8-10. szám alatti székhelyére jegyezték be.

A leggazdagabbak között

Schmidt Mária - aki jelenleg az 1956-os emlékbizottság társelnöke is - családja milliárdos vagyonnal rendelkezik, néhai férje, Ungár András már a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb című kiadvány első, 2002-es listáján is szerepelt, négymilliárd forint becsült vagyonnal. A szociológus-üzletember halálát követően Schmidt Mária 2008-ban tűnt fel a magyar gazdagokat felsoroló listán, nyolcmilliárd forinttal. A rekord - a válság előtti - 2008-as év volt, akkor Schmidt vagyonát 9 milliárdra becsültük. A történész-üzletasszony 2011-ig szerepelt a lajstromban, hatmilliárdra taksált vagyonnal.

Működik a Médiaháló

A Céginfo.hu adataiból kiderül, hogy Schmidt Máriának van már egy médiacége: közvetlenül tulajdonos a 2015-ben alapított Médiaháló Kft.-ben, amelynek szintén a folyóirat, időszaki kiadvány kiadása a fő tevékenysége. Erről a vállalkozásról több lap is azt írta korábban, hogy pályázott az Origó portál megvásárlására is az eladó Magyar Telekom tenderén. A Népszabadság pedig arról írt tavaly nyáron, hogy Schmidt nem csak az Origó, hanem a Simicska Lajos érdekeltségében lévő Heti Válasz hetilap iránt is érdeklődik.

A Médiaháló Kft.-ről megjegyzi a hvg.hu, hogy ezzel a céggel kapcsolatban már korábban felvetődött, hogy Schmidt érdeklődik a Figyelő hetilap iránt, bár ezt ő nem erősítette meg. Schmidt lefoglalta a mediahalo2015.hu domainnevet is.

A Figyelőt is kiadó MediaCity Kft. tavaly november óta áll felszámolási eljárás alatt, s azóta találgatja a sajtó, hogy mely (kormányközeli) befektetőhöz kerül a nagy múltú hetilap - felvetődött többek közt Garancsi István és Schmidt Mária neve, de a kormányzati agytröszt Századvég Gazdaságkutató Zrt., valamint a VS.hu-t kiadó és az Origót is megvásárló New Wave-cégcsoport neve is előkerült.

A MediaCity felszámolásához a tulajdonosok közötti elmélyülő vita, valamint a cégvezetés oda nem figyelése, elsősorban számviteli problémák vezethettek - mondta a Napi.hu-nak korábban Börcsök Sándor felszámolóbiztos. A felszámolási eljárás alatt a felszámolóbiztos megjelentette a lapokat, működtette a kiadót, ami közlése szerint nem termelt veszteséget.

A Pió-21 Kft. és Schmidt Mária érdekeltsége az IM Média Távközlési, Tanácsadó és Szolgáltató Kft. is, amely "egyéb távközléssel" foglakozik, és a cégadatok szerint évek óta nincs bevétele.

Forrás: Cégközlöny