Október-november környékén hegyekben állt az eladatlan hulladék, és ugyan a helyzet enyhült azóta, pár évig még nem várható erőteljes fellendülés a másodnyersanyagok piacán - tudta meg a Napi az AVE Miskolc Kft.-től, amelyik Borsod, Heves és Szabolcs megyékben, összesen száz településen foglalkozik hulladékkezeléssel és hulladékgazdálkodással. Miskolcon 118, 69 településen 124 db sziget, ezenfelül 30 településen zsákos gyűjtés van.

A szelektíven begyűjtött hulladékok értékesítésénél a világpiaci ár a meghatározó, amely esetenként 50 százalékkal is csökkent. A társaság 2008-ban közel 2300 tonna hulladékot gyűjtött be, 2009-re is körülbelül ekkora mennyiséggel számolnak. A költségek (többek között az üzemanyag) emelkedése nyomán, és a világpiaci árak zuhanása ellenére semmilyen formában nem korlátozták a gyűjtést.

A vállalatnál úgy számolnak, hogy a szeptemberrel végződő üzleti évben hozzávetőlegesen 30 millió forintos veszteséget lesznek kénytelenek elkönyvelni. A legjobb eredményt hozó hónap 2008 augusztusa volt, akkor közel nullszaldós volt a másodnyersanyagok értékesítése. A nyereségesnek egyáltalán nem nevezhető üzletvitel helyzetét tehát tovább rontja a kereslet drasztikus zuhanása.

A főváros szelektív hulladékát értékesítő Fe-Group Invest Zrt. is hasonlókról számolt be: az év első négy hónapjában gyakorlatilag nem tudtak túladni a műanyag, fóliahulladékokon és a pet-palackokon - a helyzet azóta javult, de a drasztikus ár- és keresletzuhanás még mindig érezteti hatását. A Homokhátsági Hulladékgazdálkodási Projektben részt vevő Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megyei önkormányzatok területén közel háromszáz szelektív hulladékgyűjtő létesítésére került sor és még egy éve sincs, hogy elkezdődött a szelektív hulladékgyűjtés - jelenleg a teljes hulladékmennyiségnek az öt százalékát hasznosítják.

A múlt év második felében sok tekintetben tragikus helyzet alakult ki, a másodnyersanyagok iránti kereslet radikálisan csökkent. A gondot nem csak az jelentette, hogy a gyenge kereslet a gazdaságossági határ alá csökkentette az átvételi árakat, hanem sok esetben egyszerűen befagyott a piac, megteltek a feldolgozók és tárolók - például az USA-ban a szelektív edényzet ürítését sem tudták az eredeti technológia szerint végezni. Elsősorban a papír, illetve rövid ideig a műanyag hulladék átvételével voltak problémák.

Mára azonban a helyzet rendeződött: a szelektív gyűjtésből származó másodnyersanyagok értékesíthetőek, bár az átvételi árak lényegesen alacsonyabbak, mint a válság előtt. Azonban biztosak abban, hogy a gazdaság növekedésével párhuzamosan emelkedni fog a másodnyersanyagok iránti igény is.

Jelenleg előkészítés előtt áll a rendszer továbbfejlesztési koncepciója, melynek fő célja a lerakásra szánt hulladékmennyiség csökkentése, azaz a másodlagos hasznosításba kerülő hulladékok arányának növelése. Ez a vegyesen gyűjtött hulladékok feldolgozottsági fokának növelését és a szelektív gyűjtés szélesítését, eredményességének növelését jelenti. Abban az esetben, ha a szükséges pénzügyi források ehhez elérhetőek, a Homokhátsági Hulladékgazdálkodási Rendszer néhány éven belül elérheti, hogy a 25 százalékos hasznosítási arány a teljes hulladékmennyiségre vonatkoztatva teljesüljön.