A jogszabályok nem teszik lehetővé a szemétszállítás felfüggesztését. Ha egy közszolgáltató nem látja el a feladatkörét, a katasztrófavédelem ebben az esetben kijelöl egy másik közszolgáltatót" - mondta Csizmadia Tamás, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szóvivője. Ez az önkormányzatok feladatkörébe tartozik, és ha ilyen történik, az önkormányzat lép.

Az InfoRádiónak arra a felvetésére, hogy az áprilistól létrejött Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nek kellene kiszámlázni a hulladékszállítók költségeit, de nem minden településen fizettek a közszolgáltatásért, a szóvivő azt válaszolta: a közszolgáltatóknak van lehetőségük előlegigény beadására.

Ez a lehetőség a honlapunkon június elsejéig áll nyitva és utána még hat napon keresztül hiánypótlásra is lehetőség lesz. Áprilisig a közszolgáltatók az eddigi rendszerben számláztak, amely egy, a jövőre vonatkozó számlázási tevékenység, tehát 1 hónapos zökkenő van a rendszerben - hangsúlyozta Csizmadia.

A cégek előleget kérhetnek, ha anyagi szintű probléma merül fel és az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy élnek is ezzel a lehetőséggel, tehát a szemétszállítás nem áll le - mondta a szóvivő.