Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Varosetta 2012 novemberétől 2013 márciusáig tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, mert a termékbemutatókon elmondott tájékoztatásai több szempontból is jogsértőek voltak - közölte a GVH.

A hivatal megállapította, hogy a Varosetta valótlanul állította, hogy a BNM pulzáló mágnesterápiás készülék:

  • alkalmas betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarai vagy rendellenességei gyógyítására, mert nem rendelkezett az egyes állítások alátámasztására alkalmas klinikai értékeléssel;
  • csak a termékbemutató ideje alatt és bizonyos feltételek mellett volt elérhető a hirdetett kedvező áron, amivel a fogyasztót azonnali döntéshozatalra késztették, megfosztva őt a tájékozott döntéshez szükséges időtől és alkalomtól;
  • különleges árkedvezménnyel vásárolható meg, ugyanis nem igazolta, hogy a nem akciós magasabb árat (990 000 forint) valaha alkalmazta volna.

A GVH a bírság kiszabásakor a mágnesterápiás matrac a vizsgált időszakra vonatkozó árbevételi adataiból indult ki, az árubemutatók költsége ugyanis nem ismeretes. A Varosetta azonban nem közölte árbevételi adatait a vizsgált időszakra, így a GVH az utolsó hitelesen lezárt üzleti év (2012) nettó árbevétele alapján határozta meg a bírság összegét.

Súlyosbító körülmények

A GVH a bírság kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy

  • a készülék az egészség megőrzésével, helyreállításával kapcsolatos bizalmi jellegű termék;
  • a termék fogyasztói ára rendkívül magas, így a termék megvásárlása jelentős beruházásnak tekinthető;
  • a megcélzott fogyasztói kör jelentős része - az egészségügyi problémákkal küzdő, és ebből adódóan a hasonló magatartásokra fokozottan érzékeny, döntési folyamatukban sérülékenyebb fogyasztók - fokozottan kiszolgáltatott.

Erre figyeljen!

A GVH közleményében ismételten felhívta a fogyasztók figyelmét a termékbemutatók veszélyeire és annak szabályozására. Erről bővebben itt tájékozódhat:

Amit a termékbemutatókról tudni érdemes című tájékoztató,
Áruvásárlási szerződés, elállási jog, kölcsönszerződés című tájékoztató,
A termékbemutatók jogi szabályozásáról című tájékoztató.