Mivel az MKB Bank irányítását az MNB a szanálási törvény jogi keretei között vette át, gyakorlatilag a kirendelt szanálási biztosok alkotják az új menedzsmentet.

Az állam által megvásárolt MKB Bank irányításában december 18-án jelentős változások következtek be: a korábbi vezérkart szinte teljes egészében leváltották, a menedzsmentjogokat a jegybank által kirendelt szanálási biztosok vették át.

A Portfolio.hu kérdésére az MNB ezt megerősítette, hivatalos válaszuk így szól:

"A jegybank a pénzügyi közvetítőrendszer egyes szereplőinek biztonságát erősítő intézményrendszer továbbfejlesztéséről szóló (2014. évi XXXVII.) törvény alapján, illetve a kormány döntése nyomán vette át az MKB Bank tulajdonosi jogának gyakorlását. Az említett jogszabály 20.§. c) bekezdése értelmében az MNB a szerkezetátalakítás során a pénzügyi intézmény egyes vezető állású tisztségviselőinek megbízatását visszavonta. Ugyanakkor ez semmilyen fennakadást nem jelent a Bank működésében, mivel a MNB az átszervezés végrehajtásával egy, a jegybank hatósági és szakmai ellenőrzése alatt tevékenykedő szakértői csoportot bízott meg, akik az MKB Bank vezetőivel együtt minden rendelkezésükre álló eszközzel biztosítják a zökkenőmentes átalakítást. A Magyar Nemzeti Bank SZAN-I-H-4/2014. számú határozata rendelkezik a kinevezett szanálási biztosok nevéről és jogköreiről".

A hivatkozott határozatból kiderül, hogy a kirendelt szanálási biztosok:

  • Földényiné Láhm Krisztina
  • Nyemcsok János
  • Sándor Benedek
  • Szuromi-Kovács János.

Közülük Nyemcsok János korábban az MKB Alapkezelőnél és a banknál is igazgatóként dolgozott.

Az MKB Bank közgyűlésének jogköreit szintén a szanálási biztosok gyakorolhatják, de azzal a megkötéssel, hogy az ebben a feladat - és hatáskörben meghozandó döntések csak Balog Ádám, a jegybank alelnökének jóváhagyásával történhetnek meg.