A Nokia ma bejelentette, hogy további lépéseket tervez a munkaerő és üzletmenetének összehangolása érdekében. Ezek a lépések mind a vállalat stratégiájának és takarékossági céljának végrehajtását célozzák, valamint segítenek abban, hogy a szervezet hatékonyabbá és gyorsabbá váljon - áll a társaság közleményében.

Bezárják a romániai gyárat

Az alacsonyabb termékkategóriájú készülékek gyártását a beszállítókhoz és a legnagyobb felvevő piacok közelébe koncentrálják. Ennek következtében a Nokia a Kolozsváron, Romániában található gyárának a bezárását tervezi 2011 végére, mivel a nagy termelési kapacitású ázsiai gyárak a méretükből adódó gazdaságosságuk és közelségük következtében nagyobb előnyt jelentenek. A gyár tervezett bezárása és az ellátási lánc működésének átszervezése a becslések szerint 2200 munkavállalót érint.

Változhat a komáromi gyár profilja, leépítés várható

A társaság felülvizsgálja Salo (Finnország), Komárom és Reynosa (Mexikó) szerepét a hosszú távú gyártási tevékenységében. Ezeknek a gyáraknak várhatóan kulcsszerepük lesz az európai és az észak-amerikai okostelefon vásárlók kiszolgálásában, de a tervek szerint a tevékenységük fő fókusza fokozatosan a vásárló- és piac-specifikus szoftver és értékesítési csomag testre szabása lesz. Várhatóan, ez a lépés 2012-ben hatással lesz a munkaerő létszámára, azonban 2011-ben még nem lesz változás. A Nokia ezekben a gyárakban megkezdi a tárgyalásokat a dolgozók képviselőivel, valamint a többi érintettel, és előre láthatóan 2012 első negyedévében dönthet a létszámcsökkentésről.

A Nokia korábban már bejelentette arra vonatkozó terveit, hogy létrehozza a Location&Commerce üzletágát, helymeghatározási tevékenységének konszolidálása érdekében, beleértve a NAVTEQ-et és a Nokia társasági helyzethez (social location) kötődő szolgáltatásait - olvasható a közleményben. A Location&Commerce üzletág felel azért, hogy a világ legjobb digitális térkép tartalmait, helymeghatározási platformját és társasági helyzethez kötődő felhasználói élményét kínálja. A Nokia tervei szerint a Location&Commerce fejlesztéseit Berlinbe, Bostonba és Chicagóba, valamint további támogató helyszínekre csoportosítja, továbbá a tervek szerint megszünteti működését a németországi Bonnban és az egyesült államokbeli Malvernben. Ezen üzletág tervezett változásai várhatóan 1300 munkavállalót érintenek. Az elbocsátások 2012 végére fejeződheznek be.

A leépítésekben érintett dolgozóknak átfogó támogatási programot kínál majd a társaság.

Fájdalmas, de szükséges lépéseket kell megtenni

A Nokia emellett a sales, marketing és a "központi funkciók" munkatársaival is megkezdi az egyeztetéseket a Nokia korábbi, 2011 áprilisi bejelentésének megfelelően. Fájdalmas, ugyanakkor szükséges lépések ezek, amelyeket meg kell tennünk azért, hogy összehangoljuk a munkaerőt és a tevékenységünket azzal az úttal, amelyet a jövőnkhöz kijelöltünk magunknak - mondta Stephen Elop, a Nokia elnök-vezérigazgatója.

Európa a Nokia jövőjének fontos pontja. A központjaink mellett, Európában erős a k+f jelenlétünk is. Négy nagy k+f központunk van Finnországban, valamint további két jelentős központ Németországban, az európai Nokia Kutatási Központok és a további támogató k+f helyszínek mellett. A Nokia továbbra is jelen lesz ebben a régióban az értékesítési irodáknak, valamint a saloi és a komáromi termelésnek köszönhetően - tette hozzá Elop.