A 4/2010. (III. 26.) MeHVM rendelet a kijelöli Magyarország védelmi feladataiban részt vevő elektronikus hírközlési szolgáltatókat és meghatározza felkészülési feladatait. A "kijelölt" szolgáltatók kötelesek a minősített időszak alatt, a védelmi feladatok végrehajtására.

Az említett rendelet és más jogszabályok a védelem, NATO támogatás és a katasztrófa elhárítás érdekében szükséges intézkedések lehetőségeire vonatkoznak. Bár külön az internetre nincs semmiféle speciális jogszabály, a meglevőek a felsorolt esetekben (NATO támogatás, katasztrófavédelem) elsőbbséget tesznek lehetővé a feladatokat ellátó szervezetek számára a "normális" polgári forgalommal szemben, illetve igénybe vehetővé tesznek átviteli kapacitásokat a polgári forgalom rovására.

Mivel a rendeletben nincs pontosan meghatározva (és más jogszabályban sem találtunk erre utalást), hogy a rendkívüli helyzetekben milyen szolgáltatásra jogosultak a polgárok, ezért ez akár a teljes sávszélesség lekötését is jelentheti a hatóságok számára.