A tagok számára 2015 volt az első közösen tervezett üzleti év. A takarékszövetkezetek által kezelt lakossági megtakarítások állománya - az ország legnagyobb értékpapír-forgalmazói hálózataként - 80 milliárd forinttal nőtt. Tavaly 40 ezer értékpapírszámlát nyitottak a takarékokban, így év végére már 60 ezernél tartottak, a középtávú cél pedig 200-300 ezer közötti szint elérése - mondta Szabó Levente.

A takarékszövetkezeti integrációban tavaly - az országos átlaggal szemben - megállt a vállalati hitelállomány csökkenése, egy év alatt az új hitelek kihelyezése a másfélszeresére nőtt, így a szektor súlya is nőtt a teljes újhitel-kihelyezésben. Miközben beléptek a nagyvállalati finanszírozási piacra, az egyéni vállalkozói hitelezésnél a takarékok súlya 40 százalékos.

A lakossági hitelezésben az új jelzáloghitelek kihelyezése dinamikusan nőtt, ráadásul az integráció vittel el a forintosítás kapcsán kiváltott hitelek harmadát (ezen a módon az állomány 15 milliárd forinttal nőtt). A fogyasztási hitelek piaca ha lassabban is, de nőtt tavaly és az várhatóan folytatódik idén. Tavaly a takarékoknál több mint 66 ezer új lakossági és 15 ezer vállalati számlát nyitottak.

Ezek most a slágertermékek

Idén a tbsz-es számlák értékesítésének felfutását várjuk, mivel az alacsony kamatkörnyezetben felértékelődik az adókedvezmény jelentősége - állapította meg Farkas Róbert, a Takarékbank pénz és tőkepiaci igazgatója. Az év slágertermékei az ingatlanbefektetési alapok, a kincstárjegyek és a féléves kincstárjegyek, valamit a kombinált betéti termékek lehetnek,

Az év végéig összesen 442 MFB Pont jön létre, amelyek visszatérítendő uniós források szabályozott, ellenőrzött felhasználását biztosítja a kis- és középvállalkozásoknak. A konzorcium tagjai - a Takarékbank Zrt., a B3 Takarék Szövetkezet, a Budapest Bank Zrt. és az FHB Zrt.

Az integráció tagjai jelenleg mintegy hétezer lakásépítés finanszírozásáról tárgyalnak, ezek között 4-6, és több száz lakásos projektek egyaránt vannak. Az építkezések többsége Budapesten és a vidéki nagyvárosokban, valamint ezek környékén koncentrálódik. A projektek finanszírozási igénye már meghaladja a 60 milliárd forintot - mondta Morvai Zsolt, a Takarékbank vállalati és intézményi ügyféligazgatója.

Lassan, de nő az érdeklődés a csok iránt

A jelzálog-hitelezésben az értékesítést jelenleg nem a csokos termékek húzzák. Érezhető azonban, hogy továbbra is nagy, hétről hétre nő az érdeklődés a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) iránt, a takarékszövetkezeti integráció tagjai április közepéig csaknem 1400 igénylést fogadtak be a csok és a kapcsolódó lakáshitelek iránt - mondta Forró Attila, a Takarékbank értékesítési igazgatója. Ötször annyi csokos igénylés volt márciusban, mint januárban. Az ügyfelek 30 százaléka igényelt a csok mellé lakáshitelt. Egyelőre kevés 10+10 milliós igénylés. Az igazi élénkülés - a most épülő házak felépítése nyomán - jövőre várható.