Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Várhatóan december 31-ig döntés születik arról, hogy az Paks II. építéshez lehívott orosz hitelt előtörleszti-e - derül ki Süli János paksi bővítési miniszter írásbeli válaszából, ami Szél Bernadett LMP-s képviselőnek írt. A kormány döntött az első, jellemzően tervezéssel kapcsolatos számlák kifizetésről. A tíz számla összege 98 millió euró (mintegy 30 milliárd forint).

A számlák 80 százalékát - most és a jövőben minden egyes fizetésnél - a 10 milliárd eurós orosz állami hitelből fizetik, míg a maradék 20 százalék terheli a költségvetés forrásait. Az orosz hitelszerződés ugyanakkor lehetővé teszi, hogy az ország a hitelt előtörlessze, ha a piacon kedvezőbb forrásokhoz is hozzáfér. Az előtörlesztésre 90 napja van a kormánynak, ennyi idő alatt kell áttekinteni a finanszírozási környezetet - írja a lap.

A jelenlegi kedvező hitelkörnyezetben nem kizárt, hogy találnak kedvezőbb kamatozású forrást, ám az orosz hitel előnye, hogy annak törlesztését csak 2026 után kell megkezdeni, miután a két új paksi blokk megkezdte a termelést. Így elvileg az értékesített energia árából lehetne visszafizetni a pénzt az oroszoknak. Az orosz hitel 10 milliárd euró - mintegy 3100 milliárd forint - mindenképp növeli az államadósságot, akkor is ha más forrásból hívják le. (Mennyi magyar beszállító lesz Pakson?