A deviza alapú kölcsönöknél az elszámolást 2015. március 1. és április 30. között kellett megküldeniük (postára adniuk) a pénzügyi intézményeknek. Ha viszont az adott intézmény - szerződési feltételek tisztességességének megállapítása iránt indított - bírósági pere március 1-ig nem zárult le, akkor az elszámolás megküldésének határideje a per befejezésétől számított 60. nap.

A perek aktuális állásáról, annak eredményéről és az elszámolási értesítő megküldésének határidejéről a pénzügyi intézményeknek honlapjukon és fiókjaikban tájékoztatni kell a fogyasztókat.

Az elhúzódó banki perekkel érintett intézményeket, a perek állását és az elszámolás megküldésének határidejét tartalmazó táblázatot jelen közlemény melléklete tartalmazza. Az érintett intézmények többségénél - így például az egyik legnagyobb ügyfélkörrel rendelkező OTP Bank Nyrt.-nél is - a postára adási határidő május első napjaira tolódik.

Az elszámolási értesítők kiküldése intézményenként eltérő lehet, ezért a pénzügyi intézmény - az utolsó elszámolási értesítő kiküldését után 15 napon belül - köteles honlapján, illetve a bankfiókjaiban közzétenni, hogy az elszámolás lezárult. E tájékoztatás közzétételét követő 60 napon belül van lehetősége azon fogyasztóknak írásbeli panasszal élni pénzügyi intézményüknél, akik nem kaptak elszámolást, holott - álláspontjuk szerint - jogosultak lennének rá. Minden egyéb esetben a panasztétel határideje az elszámolás kézhezvételétől számított 30 nap.

Az elszámolás maradéktalan végrehajtása érdekében az MNB február óta valamennyi érintett pénzügyi intézményre kiterjedő témavizsgálatot folytat, ahol kiemelt figyelemmel van a fogyasztói tájékoztatás megfelelőségére, hiányosság észlelése esetén pedig azonnal fellép azok megszüntetése érdekében. A tájékoztatással összefüggő szabálytalanságok miatt eddig 146 esetben kellett figyelmeztetéssel, 8 esetben azonnali intézkedéssel élni. A legtöbb hiányosság az elszámolási levélminták kialakítása, a honlapokon elhelyezett tájékoztatás és a fogyasztói minőséggel kapcsolatos levelek tartalmát érintően merült fel.

Határidők
NévBírósági ítélet jogerőre emelkedéseKúriai lezárás közzétételeElszámolási értesítő postára adásának határideje
KDB Bank Európa Zrt.2015. március 6.-2015. május 5.
K&H Bank Zrt. (banki és lízing üzletág is)2015. március 6.2015. április 16.2015. június 15.
OTP Bank Nyrt.2015. március 4.-2015. május 3.
OTP Ingatlanlízing Zrt.2015. március 24.2015. április 27.2015. június 26.
OTP Jelzálogbank Zrt.2015. március 4.-2015. május 3.
Porsche Bank Zrt.2015. március 6.-2015. május 5.
Forrás: MNB