A PSFN januárban kezdeményezte a felszámolás alatt álló Buda-Cash állomány-átruházási eljárását, amelyben csak az NHB Banktól érkezett ajánlat. A közlemény szerint az állomány-átruházás keretében 11 755 ügyfél teljes kiadható értékpapír- és pénzállománya került át az NHB Bankhoz, 192 típusú pénzügyi eszközt transzferáltak, illetve 3,36 milliárd forintot utaltak át.

Azoknak az állományát nem adták át, akik határidőn belül egyértelmű nyilatkozatot tettek arról, hogy nem fogadják el az NHB Bankot vagy üzletszabályzatát, továbbá akiknek a számlaegyenlege az állomány-átruházás jóváhagyásának napján negatív volt.

Az átruházott állományra a továbbiakban az NHB Bank üzletszabályzatának előírásai vonatkoznak. Az állomány-átruházással érintett ügyfelek azonosítását a hitelintézet haladéktalanul megkezdte, az ügymenet gyorsítása érdekében közvetítőket (függő ügynököket) alkalmaz.

A közlemény kitér arra is, hogy amennyiben a felszámolási eljárás során további pénzügyi eszközök, pénzeszközök válnak kiadhatóvá, arról a felszámoló közleményben értesítést ad. Az eszközök kiadásáról is a felszámoló fog gondoskodni, ugyanakkor az állomány-átruházásnak ezek már nem képezik a tárgyát.

Az állomány-átruházással nem érintett ügyfelek pénzügyi eszközeinek és pénzeszközeinek (3,1 milliárd forintnak megfelelő összeg) kiadását a Buda-Cash a szabályosan kitöltött és benyújtott transzferálási és utalási megbízás alapján folytatja, amelyeket telefonos visszaigazoltatás után teljesítenek.

A megbízások teljesítése folyamatos, de a több ezer transzfer és utalás adminisztratív bonyolítása időigényes. A negatív számlaegyenleggel rendelkező ügyfelek transzferálási és utalási megbízásait addig nem tudják teljesíteni, amíg a számlájukon lévő tartozást nem egyenlítik ki - hívja fel a figyelmet a PSFN.

A felszámoló arra kéri az állomány-átruházással érintett ügyfeleket, hogy az NHB Bank azonosítási eljárásával, a számlanyitással és az eszközök feletti rendelkezéssel kapcsolatosan a továbbiakban az NHB Bank Zrt. által közzétett tájékoztatókat figyeljék, esetleges kérdéseikkel a hitelintézetet keressék (www.nhbbank.hu, Facebook: https://www.facebook.com/NHBBank/, zöldszám: 06-80-266-776).