Az üzemanyag- és üzemanyaggyártás fejlesztésre, üvegházhatású gázok, valamint a környezetterhelés csökkentésére irányuló, számos projektet magába foglaló innováció 2012. augusztus elején indult, az idén október végén zárult. A kutatási és fejlesztési programokat a Mol 11 hazai kutatóműhely, köztük egyetemek, főiskolák és kutatóintézetek bevonásával végezte.

A társaság a kőolaj feldolgozásban valósított meg fejlesztéseket, amelyek által rugalmasabban tud reagálni a piaci folyamatok hatásaira, például a kereslet eltolódására a benzin felől a dízelfogyasztás irányába. A fejlesztésekkel emellett biztosítható az energiamegtakarításhoz nélkülözhetetlen technológiák, eljárások kidolgozása.

Az alprojektek többek között olyan üzemanyagok kutatására, fejlesztésére irányultak, amelyek speciális gépjárműveknél alacsonyabb fogyasztást és kisebb károsanyag-kibocsátást eredményeznek. Olyan új technológiákat is kifejlesztett a cég, amelyek a meglévő finomítói üzemek átalakításával új alapanyagokból teszik lehetővé dízel gázolaj előállítását, az üzemek energiahatékonyságának növelése mellett.