A felhívás két részből áll, az egyik a Közép-dunántúli, Dél-dunántúli, Nyugat-dunántúli régiót foglalja magába 150 millió forint ellenértékkel és 3 millió négyzetméter kutatandó területtel. A második rész a Közép-magyarországi, Dél-alföldi, Észak-magyarországi, Észak-alföldi régióban elvégzendő munka 200 millióért, 4 millió négyzetméternyi területen.

A nyerteseknek 3 méter mélységig kell átvizsgálniuk a talajt műszerrel, hogy megtalálják a  hadi eredetű robbanótesteket, robbanószerkezeteket, amelyeket ezt követően azonosítani kell, majd a biztonságba helyezés, az elszállítás és a megsemmisítés következik. Végül a folyamatot dokumentálni kell.

Csak az tehet ajánlatot az első részre, akinek az elmúlt 3 évben az előbb felsorolt tevékenységből legalább nettó 30 millió, míg a második részben legalább nettó 50 millió forint árbevétele származott. Továbbá az első részben évi 30 millió és káreseményenként 5 millió forint, míg a második részben - az előbbi sorrendben - 50 millió és 10 millió forint szakmai felelősségbiztosítást ír elő a NIF. Fontos, hogy a biztosítás kiterjedjen a lőszermentesítés során bekövetkező károkra.