Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén az év első napjaiban a téli időjárásnak köszönhetően számottevően megnőtt az ország gázfogyasztása. Ráadásul a Mol Nyrt. tulajdonában lévő Földgázszállító Zrt. adatai szerint, az év fordulóján - az előző napokhoz képest - csökkent az orosz import, a magyar vezetékrendszerbe inkább a korábban betárolt földgázt pumpálták be - ebből elégítették ki a növekvő igényeket.

Magyarország gázfogyasztása praktikusan négy forrásból oldható meg. A minimális hazai termelés mellett még három helyről érkezhet az orosz gáz: Ukrajna felől (Beregdarócnál), Ausztria felől (Mosonmagyaróvárnál), valamint a korábban betárolt készletekből a földalatti tározókból. Az utóbbi hetekben Ausztria felől stabilan napi 9-9,5 millió köbméter gáz érkezett. Ukrajna felől az év utolsó napjaiban 20-21 millió földgáz vásároltunk, ám az évforduló után a vásárolt mennyiség visszaesett napi 16-15 millió köbméterre, sőt január 10-én már csak 13,9 millió köbméter gáz érkezett.

Az Ukrajna felől érkező gázmennyiség csökkentése minden bizonnyal üzleti döntés volt, ugyanis ezzel párhuzamosan megnőtt a hazai kivétel: míg a melegebb karácsonyi napokban alig napi 4-5 millió köbmétert vettek ki a tározókból, addig az újév első napjaiban 22-23 millió köbméter tároltak ki a rendszerirányítók.

Kép: Napi.hu

Az intenzívebb kivétnek köszönhetően a tárolók tartaléka 2,21 milliárd köbméterre csökkent ami a hetedik legnagyobb volumenű tartalék az EU államaiban. A magyar tározók így jelenleg 35,6 százalékos kihasználtságúak, hisz elméletileg a magyar tárolási kapacitás 6,2 milliárd köbméterre rúg - ám ezt a teljes kapacitás technikai okokból talán nem is használható ki. Tavaly október 30-án zárult a betárolási időszak, akkor a magyar tárolókban 3,1 milliárd köbméter gáz volt - vagyis a töltöttség így is csak 49,78 százalék volt. (Az előző évben nagyobb készletet tároltak el az ukrán-orosz konfliktus miatt 4,5 milliárd köbméter tároltak be, ami 71,222 százalékos töltöttségi szintnek felel meg.

A Gas Infrastucture Europe adatai szerint a magyar tárolókban levő gáz mennyisége január 11-én 2,2 milliárd köbméter volt - vagyis bő két hónap alatt 900 millió köbméterrel csökkentek a tartalékok, ami folyamatos orosz szállítás esetén bőségesen elegendő a fűtési szezon végéig. A tárolókapacitások csökkentése mögött a rekord alacsony olajárak is meghúzódhatnak; a gázkereskedők megfontolása mögött az állhat, hogy a májusban kezdődő betárolási szezonban töltik majd fel erőteljesebben a tartalékaikat a még olcsóbb földgázból - amit később az árak emelkedésével jelentős haszonnal értékesíthetnek a versenypiacon.