A kormány csütörtöki ülésén döntött a Nokia Siemens Networks Kft. 2,7 milliárd forintos, 224 új munkahelyet teremtő beruházásának 10 százalékos támogatásáról, azaz munkahelyenként mintegy egymillió forinttal járul hozzá az állam a fejlesztés megvalósításához. Orbán Viktor 2010 szeptemberében tárgyalt Mari Kiviniemi finn miniszterelnökkel. Akkor jelentették be, hogy a finn cég bővíti budapesti kutatás-fejlesztési központját. A beruházást Magyarország több kelet- és nyugat-európai országgal versenyezve nyerte el - közölte a kormányszóvivői iroda.

A Nokia a múlt héten jelentette be, hogy átszervezi tevékenységét, amely a komáromi gyárát is érinti, a romániai egységét pedig már az év végén bezárja.

Átalakítják a közfoglalkoztatást

A közfoglalkoztatás nem cél, hanem eszköz a visszatéréshez az elsődleges munkaerő piacra - írta a kormany.hu. A kormány elfogadta a Belügyminisztérium jelentését a közfoglalkoztatás új rendszerének kialakításáról. A közmunkával a munka világából tartósan kiszorultak - köztük a romák, valamint a szakképzetlen munkavállalók - visszatérését akarják ösztönözni elsősorban az építőiparba és a mezőgazdaságba, hogy a segélyeknél magasabb munkabért lehessen adni. A Start-munkaprogram a kiindulás, ahonnan az emberek tovább tudnak lépni a nyílt munkaerőpiac világába - áll a közleményben.

Zéró-tolerancia lesz az uzsora-bűncselekményeknél

A kormány szerint az uzsora-bűncselekményekkel szemben a törvény leghatározottabb szigorával kell fellépni a jövőben, azaz meghirdeti zéró-tolerancia elvét. Megtárgyalták az uzsoratörvényekre vonatkozó parlamenti képviselők által benyújtott módosító indítványokat. Ezek alapján a kabinet egyet ért azzal, hogy nemcsak a megelőzés és a büntetés a cél, hanem fontos szempont a károsultak kárpótlása is, valamint a további szélesebb védőháló létrehozása az uzsorások elleni küzdelemben.