Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő a közép- és kelet-európai bankrendszerek 2015-ös kilátásairól összeállított helyzetértékelésében általánosságban is megállapította, hogy változatlan a külföldi tulajdonos bankok stratégiai elkötelezettsége a közép- és kelet-európai régió iránt. A Fitch várakozása az, hogy a külföldi anyabankok továbbra is ellátják tőkejuttatásokkal magyarországi érdekeltségeiket, biztosítandó, hogy teljesíthessék a tőkemegfelelési előírásokat.

A cég mindazonáltal úgy véli, hogy egyes külföldi tulajdonos bankok számára hosszabb távon már bizonytalanabb lehet a magyar piac stratégiai fontossága, tekintettel a magyarországi érdekeltségeik által felhalmozott jelentős veszteségekre és e leánybankok gyenge kilátásaira.

A Fitch Ratings erre a problémára kitért az osztrák bankrendszerről minap összeállított külön elemzésében is. A december elején ismertetett tanulmányban a cég elemzői úgy vélekedtek, hogy az ausztriai anyabankok teljes mértékben támogatják magyarországi érdekeltségeiket, "egészen addig, amíg ezek a birtokukban vannak". A Fitch azonban már abban az elemzésben is arra a következtetésre jutott, hogy növekszik a bizonytalanság a magyar piac stratégiai fontosságával kapcsolatban, és ezért a hitelminősítő elemzői szerint nem zárható ki egyes osztrák bankok magyarországi befektetéseinek eladása.

A közép- és kelet-európai bankrendszerről összeállított szerdai értékelésben a Fitch elemzői kiemelték, hogy a cég a magyarországi bankok kockázati besorolásaira a mindenkori - jelenleg "BB plusz" szintű, stabil kilátású - magyar államadós-besorolást mindössze egy fokozattal meghaladó felső határt állapított meg. A Fitch megítélése szerint ugyanis a "jelentős kormányzati beavatkozások" erősítik a helyi piacon tevékenykedő bankokra ható országkockázati tényezőket.

Ez korlátozza a Fitch Ratings abba vetett bizalmát, hogy a bankok adósságszolgálati képessége és/vagy az anyabankok további támogatási készsége szuverén törlesztési csőd esetén is megmaradna - áll a hitelminősítő szerdai londoni elemzésében.

A Fitch szerint ugyanakkor a magyar bankrendszer egészére érvényben tartott stabil kilátás tükrözi a szektor összességében megfelelő tőkeellátottságát, a szilárd forintlikviditást, és azt, hogy fokozatosan csökken a függés az anyabankok finanszírozásától. A hitelminősítő emellett azzal is számol, hogy az eszközminőségre nehezedő nyomás fokozatosan enyhülni fog.

A Fitch Ratings szerint a magyar bankszektor 2015-ben ismét nyereségessé válhat, ha nem lesznek olyan újabb szabályozói intézkedések, amelyek további terheket rónak a bankokra. A hitelminősítő közölte: az eszközminőség vagy a tőkeellátottság markáns romlása esetén - különösen, ha azt ilyen előre nem látott, újabb terheket jelentő szabályozói lépések okozzák - "nyomás alá kerülhet" a magyar bankszektor stabil kilátása.