Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Öt évre szóló és ötvenmillió euró, azaz 15 milliárd forintos keretszerződést kötött a Roche-sal a 77 Elektronika Kft. minilaborok szállítására. A svájci világcéggel csaknem két évtizedes kapcsolatban álló magyar vállalkozás saját fejlesztéssel és beruházással hozta létre a kórházak és rendelőintézetek számára továbbfejlesztett vizeletvizsgáló laboratóriumot, amelyből az idén várhatóan 500 darabot készítenek - ennek több mint felét a Roche megrendelésére.

Zettwitz Sándor tulajdonos-ügyvezető igazgató különösen büszke arra, hogy a 7 millió eurós fejlesztést saját, 80 fős mérnökgárdája valósította meg három év alatt, s a most piacra kerülő új típus úgy kerül a svájci cég kínálatába, hogy a magyar cég a két részből álló laboratóriumi berendezés mindkét egységét gyártja. (Korábban csak az egyik készült a 77 Elektronika lágymányosi gyárában, a másikat a Hitachi szállította a Roche-nak.)

A magyar cég a fejlesztés eredményeként a világ egyik legjelentősebb gyártóinak sorába lépett. A kórházi és rendelőintézeti hasonló laborokból évente 1500 darabot adnak el világszerte, a 77 Elektronika piaci részesedése így már 40 százalék felett van. Az alapító-tulajdonos különösen büszke arra, hogy az elmúlt két évben 400 darabot értékesítettek az egyenként 30 ezer eurós berendezésből Nyugat-Európában - míg a konkurensek ennek felét.

A felívelő gyártás miatt idén ismét emelkedik a cég árbevétele is. A 2013-as 10,8 milliárd forintot jóval felülmúlva 14 milliárd forintos forgalomra számítanak. A magyar családi tulajdonban levő cég diagnosztika termékei között a szeméyli vércukormérők is jelentős helyet foglalnak el. A hazai piacon 80 százalékos részarányt képviselő D Cont néven futó vércukormérő család tagjaiból évente 60 ezer darabot adnak el itthon és ugyanennyit értékesítenek külföldön. Az ezekhez szükséges tesztcsíkokból pedig 1,8 millió doboz fogy évente.

A Magyar Termék Díjjal is kitüntetett vércukor mérő műszerrel 26 éve vannak jelent - s ezt is évente korszerűsítik. A 77 Elektronika fejlesztői a módosuló igényekhez igazodva kisebb teljesítményű és olcsóbb minilaborok fejlesztésén dolgoznak. A napi 400 mérésre alkalmas vizeletlaborok mellé így félautómata, 100-200 mérésre alkalmas laborokat fejlesztenek, és korszerűsítik a háziorvosok számára kifejlesztett laborokat is. Az új berendezések várhatóan a novemberi düsseldorfi műszerkiállításon mutatkoznak be.