Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A társaság azért hozta létre Flagship Farm programját, hogy előtérbe helyezze a legjobb fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokat. Ennek keretében Európa 10 országban már 24 mintagazdaságot ismertek el - egyebek között a marhahús, a saláta és a tojás termékpályákon - ám a csirkehús pályán elsőként a MasterGood broilertelepe nyerte el ezt a minősítést - ismertette Cselényi Tibor, a McDonald's Étterem Hálózat Kft. minőségügyi vezetője.

A baktalórántházi fejlesztés célja egy olyan gazdaság felépítése volt, ahol a fenntarthatósági elvárások a biodiverzitás, az energiafelhasználás, a hulladékgazdálkodás, az állategészségügy, állatjólét, valamint a szociális- és emberi erőforrás-felhasználás mutatóiban egyaránt érvényre jutnak. A 2015-ös Jóléti Kulcsmutatók (Key Welfare Indicator) kiváló értékeket tükröznek.

A McDonald's Mintagazdaságában a baromfiállomány szigorú higiéniai, állategészségügyi szabályrendszerek és felügyelet mellett növekszik. A telephelyeken olyan higiéniai, állatjóléti és az állatok komfortérzetét biztosító beruházásokat hajtottak végre, melyek világviszonylatban is piacvezető megoldások. A csirkéket környezetvédelmi szempontból ellenőrzött épületekben tartják, és a környezetet gazdagító eszközökkel is ellátják. Az ólak oldalán végighúzódó ablakoknak köszönhetően az épületekben kiváló a természetes megvilágítás. A csirkék további környezetet gazdagító eszközöket is kapnak, ilyenek többek között a fém dobogók, pódiumok, fa ülőrudak, pelletált szalmazsákok, és az etetősorokról lelógatott kenderzsinórok. Ezek a környezetet gazdagító eszközök fontos szerepet játszanak abban, hogy aktivitásra ösztönözzék a csirkéket és elősegítsék, hogy az állatok kifejezésre juttassák és megéljék a természetes viselkedésformáikat. A csirkeólak 24 órás kameramegfigyelés alatt állnak, így a madarak szemmel tartásához nem kell a nyugalmukat megzavarni a helyiségükbe való belépéssel- szemléltette Cselényi.

A 10 ólból álló létesítmény jelenleg a hazai McDonald's-piac ellátásához járul hozzá. A MasterGood csoport tervei szerint a közeljövőben további öt hasonló telepet építenek fel, egyenként több mint egymilliárd forintos beruházással.

Egy igazán exportképes ágazat

A McDonald's Mintagazdaság oklevelének szerdai átadóján jelen volt Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára elmondta: a baromfiágazat legjelentősebb vállalkozásai mára hazai, s jellemzően családi tulajdonosi körbe kerültek, s a teljes szektor jelenleg 60 ezer embernek ad munkát. Az ágazat gazdasági jelentőségéhez az is hozzájárul, hogy a kivitelben is élenjáró, ennek köszönhetően az EU-n belül is dobogós helyre került.. A baromfiágazat kibocsátása 2015-ben, több, mint 326 milliárd forint volt, amely ezáltal több, mint felét adja a hazai húságazatnak, míg a teljes mezőgazdasági kibocsátás 13,3 százalékát teszi ki. Ez az termékkör, ahol a hazai önellátási szint magasabb, mint 170 százalék, így az export-hozzájárulást tekintve kiemelt szereppel bír.

Bognár szerint jó példa ez a mintafarm arra, hogy a magyar termelők képesek világszínvonalú, minőségi élelmiszert és élelmiszer alapanyagot előállítani. Az ilyen magas hozzáadott értékű termék előállítás a magyar élelmiszer feldolgozás fejlesztési stratégia kiemelt célja, azért messzemenőkig támogatja a magyar kormány is.

A McDonald's hazai beszállító partnerei 2011-2014 között összesen 68 milliárd forint értékben exportáltak Európa 21 országának McDonald's éttermeibe - mondta Papp Zoltán, a McDonald's Magyarország ellátási hálózatért felelős szenior osztályvezetője a minősítés kapcsán. Ez 28 milliárddal haladja meg az ez idő alatt a hazai étteremlánc által külföldről vásárolt áruk értékét. Tevékenységük gazdasági súlyát jelzi, hogy 2014-ben a McDonald's beszállítói a teljes magyar élelmiszerexport több mint 1,3 százalékát adták. Jelenleg a hálózat Európa 23 országában van jelen, az EU-ban lévő éttermeinek baromfihús ellátását immár 10 százalékban a magyarországi beszállítók biztosítják.