A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Az MPF Holding Zrt. lehet a francia Bresson család tulajdonában lévő kilenctagú magyarországi BricoStore-lánc új tulajdonosa − értesült a Napi Gazdaság. Az MPF a 19. leggazdagabb magyar, Felcsuti Zsolt többségi tulajdonában levő cégcsoport.

Az MPF konszolidált árbevétele tavaly megközelítette a 36 milliárd forintot, adózás előtti eredménye pedig 5 milliárd forint felett volt. A hazai tulajdonban lévő, erős nemzetközi lábakon álló cégcsoport nyilvános beszámolói szerint jelentős likvid forgóeszköz-állománnyal rendelkezik és ezen felül Európa, illetve az USA fontos barkácsáruházi és ipari beszállítója, saját logisztikai és termelő vállalatokkal. Az MPF egy műanyagipari gmk-ból nőtt ki, előbb bt.-ként működött, majd szép lassan növekedve nemzetközi csoporttá erősödött.

Kép: Napi Gazdaság, Földi D. Attila

Felcsuti Zsolt és az MPF Holding neve utoljára a 2011-ben csődbe ment FÉG megmentésével került előtérbe. Az MPF először a FÉG legnagyobb hitelezője volt − a Commerzbank hitelének kivásárlásával −, utána pedig a felszámolótól vásárolta meg a gyárat és a teljes eszközállományt, amit a nyilvános adatok alapján közel egymilliárdos tőkeemelés követett. A FÉG esetében a fizikai dolgozókat újra alkalmazták, az értékesítést, logisztikát, beszerzést és adminisztrációt az MPF központi szervezetei vették át, így a FÉG 2011-ben újra jelentős munkaadóvá és nyereséges vállalattá vált. Felcsuti hasonló technikával szerzett meg más jelentős gyárakat is.
A BricoStore 1998-ban nyitotta meg első áruházát Magyarországon, amelyet nyolc további követett. A hipermarketek szomszédságában levő Bricostore áruházak forgalma tavaly 12 milliárd forint volt, de a veszteség meghaladta a 2 milliárdot. Felcsuti Zsolt megkeresésünkre közölte: minden olyan vállalkozás iránt érdeklődnek, amelyben piaci potenciált látnak. Bár a barkácspiac évek óta gyengélkedik, az MPF tevékenységébe jól illene egy kereskedelmi lánc, ám a cégvásárlásról semmilyen további információt nem adott.

Barkácsláncok
NévÜzletszám
Bauhaus3
bauMax15
OBI24
Praktiker19
Forrás: Forrás: Napi Gazdaság-gyűjtés