Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) két eljárás keretében 1225 autóra írt ki tárgyalásos közbeszerzést, a felhívás a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg. A vásárlást költségvetési forrásból finanszírozza a rendőrség.

A Napi.hu iparági forrásokból úgy értesült, hogy ezen a tenderen igen jó eséllyel indulhatnak a Kecskeméten gyártott Mercedes-modellek is. (Itthon jelenleg a B-osztályt és a CLA modelleket gyártják, később pedig - korábbi sajtóhírek szerint - elindulhat utóbbi sportkombi verziójának, a CLA Shooting Brake-nek a gyártása is.) A témában elküldtük kérdéseinket a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nek. A kora este befutott válasz szerint - ami alapján úgy tűnik, valóban indulnak a közbeszerzési pályázaton - folyamatban lévő közbeszerzési pályázattal kapcsolatosan annak lezárásáig nem szolgálhatnak információval.

Pénzről nincs szó

Az első tender 750 darab rendőrségi ügyintézői, járőr és helyszínelői használatra kialakított gépkocsi - 5 ajtós, egyterű és teherautók - beszerzésére szól, kiegészítve teljes körű karbantartással és javítással. Utóbbi 5 évre, illetve 200 ezer kilométerre vonatkozik, havi - azonos összegű - átalányban fizetve. A becsült ellenértéket nem közli a felhívás, mindössze annyi szerepel benne, hogy költségvetési forrásból és két részletben fizet az ajánlatkérő.

A másik tenderben 475 darab, járőr és bűnügyi ügyintézői használatra szánt - 4 és 5 ajtós, valamint kombi típusú - többségében megkülönböztető jelzéssel ellátott gépkocsi beszerzése szerepel, itt is teljes körű karbantartással és javítással.

A jótállás ideje 36 hónap vagy 120 ezer kilométer - amelyik értéket a jármű hamarabb eléri - de a kocsikon elhelyezett matricákra és fényhidakra 72 hónap, a kiegészítő üléshuzatokra 36 hónap a jótállás. A turbómotorral szerelt járműveknél a motorra és a turbófeltöltőre 60 hónap vagy 200 ezer kilométer a kért garancia. A finanszírozás hasonló az előző tenderével, és ennél sem szerepel a becsült vételár.

Arra, hogy jópár milliárd forint elköltéséről lehet szó, a korábbi beszerzések alapján lehet következtetni.

Közel hétmilliárdért vásároltak 2012-ben

Közel tízmilliós átlagár az energiahivatalnál

A rezsicsökkentések kivitelezésére és annak ellenőrzésére átalakított Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal bruttó 107 millió forint értékben vehet 12 új személyautót és terepjárót - derül ki a közbeszerzés eredményéről közzétett tájékoztatóból. A 6 darab egyterű autót az egyedüli pályázó Porsche Hungária Kft.-től szerzik be 60,9 millióért, míg szintén 6 kis terepjárót - a négy ajánlattevő közül kiválasztott - Baumgartner Autócentrum Kft.-től, 46,9 millió forintért.

Az ORFK ilyen nagy mennyiségben a legutóbb 2012 ősszel vásárolt: 1750 járművet szerzett be az Opel Southeast Europe Kft. és a Schiller Autóház Kft. konzorciumától, valamint a Porsche Hungaria Kft.-től áfa nélkül  5,137 milliárd forintért. A teljes beszerzés értéke a cseregumikkal együtt bruttó 6,8 milliárd forint volt.

Az Opel-kereskedőktől 1250 darab, 115 lóerős, 1.6-os motorú Opel Astra Classic autókat vásároltak nettó 3,957 milliárd forintért, a rendőrségi jelekkel felszerelve, felmatricázva, járőrautóvá alakítva. Egy járműért így nettó 3,165 millió forintot fizettek.

A Porsche Hungaria 500 bűnügyi ügyintézői kategóriában szállított 105 lóerős, 1.2-es motorú Skoda Fabia típusú gépkocsikat, nettó 1,179 milliárd forintért. A Skodákért így egyenként nettó 2,359 millió forintot fizetett az ORFK.

Milliárdos beszerzés a határrendészetnél is

Folyamatban van az ORFK egy nettó 1,802 milliárd forintra becsült közbeszerzése is, amelyen a határrendészeti szervek számára vásárolnak 237 darab autót. A tender ajánlattételi szakasza márciusban zárult, az eredményét azonban még nem tette közzé a rendőrség. Ezen szintén megkülönböztető fény- és hangjelzéssel felszerelve kell átadni a nyertes gyártóknak-forgalmazóknak a járőr célra használt járműveket, terepjárókat és mikrobuszokat. A beszerzést az uniós Külső Határok Alapból finanszírozzák.

Ezen alap finanszírozásában tavaly júniusban is vásárolt az ORFK: a román határszakasz mobilitásának növelése érdekében 45 darab terepjáró és járőr autót a Porsche Hungariától, nettó 253 millió forintért.