1. Multitasking helyett egyszerre csak egy feladat
Sokan érezzük úgy, hogy túlterheltek a mindennapjaink, amely sokszor csupán annak köszönhető, hogy egyszerre több dolgot próbálunk hasonló intenzitással és maximalizmussal elvégezni, s ennek a feladatok minősége és idegrendszerünk épsége látja a kárát. Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy csak egyetlen feladat megoldására fókuszáljunk. Ne engedjük, hogy bejövő e-mailjeink vagy telefonhívásaink megzavarjanak, bátran kapcsoljuk ki az értesítéseket egy feladat elvégzésének erejéig!

2. Lista a napi teendőkről
Néha a legegyszerűbb módszerek a leghatékonyabbak. Érdemes minden napunkat egy lista elkészítésével kezdeni a teendőinkről, ezzel elősegítve a napi feladatok végiggondolását és az aznapi célok meghatározását. A nap végére lecsökkenő lista látványa garantáltan boldoggá és hatékonyabbá tesz majd!

3. Csoportosítás
Sok időt veszíthetünk azzal, ha folyamatosan egyik típusú feladatról ugrunk át egy másikra, majd vissza. Ennek tökéletes feloldása a csoportosítás! Válaszoljunk az összes e-mailünkre, vagy tudjuk le a telefonhívásokat egyszerre. Feladatainkat ismerve próbáljunk minél több csoportot létrehozni, ezzel rengeteg időt megtakaríthatunk.

4. Gyorsan túlesni a nemszeretem feladatokon
Mindannyian szembesülünk olyan feladatokkal munkahelyünkön, amiket nem szeretünk, de el kell végeznünk. Ezeket a feladatokat szívesen halasztgatjuk arra várva, hogy megfelelő hangulatba kerüljünk elvégzésükhöz. Ehelyett fontos, hogy tudatosan elébe menjünk ezeknek a feladatoknak és még a nap elején túlessünk rajtuk.

5. Mindfulness beépítése a mindennapokba
Napjaink népszerű munkahelyi gyakorlata a mindfulness, amely képesség fejlesztését egyre több szakember javasolja. A módszer alkalmazása éber figyelmet, tudatosságot, jelenünk aktív megélését jelenti, amelynek gyakorlásával a hatékonyság magas szintjét is elérhetjük.

+1 Tudatos pihenők beiktatása
Sokan esünk bele abba a hibába, hogy munka közben megszakítjuk feladatainkat a közösségi oldalak felkeresésével. Ezekkel az aprónak tűnő kitérőkkel azonban sok időt veszíthetünk el egy nap. Ehelyett érdemes tudatos pihenőket tartani, felállni az asztaltól, sétálni vagy röviden meditálni. A hatékony pihenőket pedig egy különleges magyar találmány, a Gömböc is segítheti.

http://hu.gomboc-shop.com/

A Gömböc - amely a keljfeljancsihoz hasonlóan mindig visszatér egyensúlyi pontjába - egy olyan tudományos játék, amely különleges eszközként szolgálhat a kikapcsolódásra vágyóknak a munkát megszakító szünetekben. A test hintázó mozgását nézve gondolataink elterelésével könnyen kikapcsolódhatunk. A Gömböc folyamatos talpra állása pedig minket is emlékeztethet arra, hogyan kell a napi munkában újra megtalálni lendületünket.

A cikk megjelenését a Dolphio Technologies Kft. támogatta.

A nyitókép forrása: Shutterstock