Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az iparági információk szerint a kormány évek óta nyomás gyakorolt a Nemzeti Tankönyvkiadót Zrt.-re, a névváltás után a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó Zrt.-re (NTK), hogy adja el tulajdonát az államnak

"A Sanoma az NTK-t is birtokló magyarországi tulajdonos, az NTK Oktatási Holding 100 százalékos tulajdonrészét értékesítette magyar magánszemélyek érdekeltségébe tartó vállalkozások számára. Az új tulajdonosok meghatározó képviselői a menedzsment vezető tagjai" - tájékoztatott a társaság. A tankönyviadó tavaly nettó 5,5 milliárd forintos forgalmat bonyolított, alkalmazottjainak száma 127 fő. A cég az elmúlt években tartósan nyereséges vállalkozás volt, tavaly 685 milliós adózott eredményt produkált, 2011-ben 809 milliót, míg az azt megelőző években egy milliárd forint feletti profitot termelt a tulajdonosoknak.

"A Sanoma azt követően döntött a NTK (korábban Nemzeti Tankönyvkiadó) birtokló NTK Oktatási Holding Zrt. értékesítéséről, hogy felismerte, a tulajdonosváltást követően Magyarország legnagyobb oktatási cégcsoportja megfelelően tud majd reagálni a hazai oktatáspolitika változásaira. A változás nem érinti sem a Sanoma, sem az NTK stratégiai elképzeléseit" - olvasható a cég közleményében. A menedzsment vezető tagjai nem terveznek jelentős változást a mértékadó magyar tankönyvkiadó céljaiban és vezetésében.

A tranzakció az NTK-Oktatási Holding Zrt.-hez tartozó minden leányvállalatot érint, így a Perfekt Zrt.-t is, mely piacvezető a hazai pénzügyi-gazdasági képzések területén, valamint a pénzügyi-számviteli könyvek kiadásában.

 

"A kormány egyetért azzal, hogy a nemzeti köznevelés hatékonyabb megvalósítása érdekében szükséges a tankönyvellátás színvonalának további emelése, az egységesen magas minőségű tankönyvekkel való ellátás megvalósítása, ennek érdekében ki kell alakítani az egységes elveken és követelményeken alapuló, nem piaci elven működő, állami feladatként ellátandó és központi irányítású köznevelési tankönyvfejlesztés és tankönyv-előállítás rendszerét - áll a kormány szeptember 20-án elfogadott határozatában.
(Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár idén augusztusban azt nyilatkozta a HírTV-ben, hogy "nincsen szó a tankönyv-előállítás államosításáról". "Nem lesz bonyolultabb a rendszer, nem lesz drágább a tankönyv, és nincs szó a tankönyv-előállítás államásításáról sem" - fogalmazott Hoffmann Rózsa. Ugyanakkor kitért arra, hogy az egész tankönyvkiadást újra kell gondolni.)