Két magyar tulajdonú cég nyerte meg az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mentésirányítási rendszerének (MIR-projekt) megvalósítására és bevezetésére kiírt gyorsított közbeszerzési eljárást, az előzetesen becsült összegnél 348 millió forinttal olcsóbb árajánlattal - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből (Tenders Electronic Daily). A MIR illeszkedik majd a készenléti szervek tervezett egységes segélyhívó rendszerébe (112-es segélyhívó projekt). Az OMSZ tendere több szempontból is érdekes, a mentőszolgálat ugyanis csak többszöri nekifutásra tudott szállító-szolgáltatót választani, az előző pályázatokon induló nemzetközi informatikai cégek végül nem rúgtak labdába, s a tervezettnél jóval olcsóbban állapodtak meg a magyar cégekkel.

A beszerzésről az OMSZ nem kívánt lapunknak nyilatkozni arra hivatkozva, hogy az uniós fejlesztéseiről jövő kedden számol majd be sajtótájékoztató keretében. A TED-en július 12-én megjelent közbeszerzési hirdetményből azonban az is kiderül, hogy a MIR-eljárás eredményéről már április 25-én döntött a mentőszolgálat és a szerződést június 26-án alá is írta a nyertesekkel.

Érvénytelen volt a nyertes ajánlat?

A beszerzés ellen jogorvoslati eljárást kezdeményezett az egyik pályázó, a T-Systems Magyarország Zrt., s kérte a Közbeszerzési Döntőbizottságtól (KD), hogy semmisítse meg az OMSZ közbeszerzést lezáró döntését, mivel szerinte érvénytelen ajánlatot benyújtó ajánlattevőt választottak ki nyertesnek. A KD azonban érdemi vizsgálat nélkül elutasította a kérelmet, mivel a T-Systems nem fizette be a jogorvoslat elindításához a több százezer forintos igazgatási-szolgáltatási díjat - derül ki a KD végzéséből.

A közbeszerzésen két ajánlat érkezett, közülük a Tigra Computer- és Irodatechnikai Kft. és az Enterprise Communications Magyarország Kft. konzorciumát választották ki nyertesnek nettó 1,921 milliárd forintos árajánlattal. A szerződés értékét előzetesen nettó 2,269 milliárd forintra becsülték. (A nyertes cégek az állami informatikai, központosított közbeszerzések révén beszállítói a kormányzati szerveknek is.)

Az Enterprise Communications Kft. az előző közbeszerzésen még a francia hátterű Bull Magyarország Kft.-vel közösen pályázott. Azt a tendert, tavaly decemberben éppen a túl magas árajánlatokra hivatkozva fújta le az OMSZ. Azon a Getronics, az Invitel, a T-Systems és a Siemens megoldását szállító Bull-Enterprise konzorcium tett érvényes ajánlatot, s közülük szakmai szempontból és árajánlat tekintetében a legelőnyösebb ajánlatot az Invitel nyújtotta be - közölte korábban lapunkkal az OMSZ. Az ajánlat összege azonban meghaladta az OMSZ rendelkezésére álló forrást. Az Invitel ajánlata nettó 2,328 milliárd forint volt, ami 59 millióval haladta meg a tervezett keretet. (Ez azonban annak fényében nem tűnt soknak, hogy a pályázok az első körben 5-7 milliárdos ajánlatot tettek, amit a tárgyalások során jelentősen csökkentettek, s ezzel párhuzamosan esetenként a tartalmon is módosítottak.) Az OMSZ először 2008-ban futott neki a mentésirányító rendszer beszerzésének, a pályázatot azonban lefújta - ezen szintén esélyesként indult az Enterprise Communications, ám akkor még a Siemens leányvállalata volt.

 

Tigra Computer Kft.-adatok (millió Ft)
2009201020112012
Nettó árbevétel1066,61172,72160,52949,4
Üzemi eredmény58,368,160,2127,3
Adózás előtti eredmény53,263,658,7122,4
Mérleg szerinti eredmény47,555,9060,9
Forrás: Céginfo.hu, E-beszámoló

 

A Tigra Kft. - a honlapja szerint - magyar tulajdonú cégcsoport mintegy 250 főállású munkatárssal és közel 100 főt foglalkoztató alvállalkozói háttérrel, 6-8 milliárdos éves árbevételével Magyarország meghatározó informatikai vállalkozása. A kft.-t magánszemélyek alapították 1996-ban, a kezdeti tevékenysége a fénymásoló szolgáltatás és hardver beszerzés volt, mára szoftverfejlesztéssel, rendszerüzemeltetéssel, ügyiratkezelő rendszerek tervezésével és támogatásával is foglalkozik. Partnerei többek közt kereskedelmi bankok, egyetemek, Budapest több kerületi önkormányzata, a Millenáris Kht., a GE Hungary Zrt., az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság és a Magyar Közigazgatási Intézet. A cég Vertán György és Vertán Krisztián érdekeltségébe tartozik, a saját tőkéje - a 2012-es mérlege szerint - 172 millió forint.

Több tízmilliós osztalékok

A Céginfo.hu adatai szerint sikeres két évet tudhat maga mögött a Tigra Kft.: a nettó árbevételét 2011-ben közel egymilliárd forinttal, 2012-ben pedig 800 millió forinttal tudta növelni, az adózott eredménye 50 millió, illetve 110 millió forint körül alakult. A tulajdonosok az eredményből, illetve az eredménytartalék felhasználásával tavalyelőtt 75 milliós, tavaly pedig 50 milliós osztalékot fizettek ki.

A Siemens alapította az EC-t

Az Enterprise Communications Kft. (EC) 2010 májusában került magyar befektetők tulajdonába, miután a német Siemens Enterprise Communications GmbH eladta magyarországi leányvállalatát. A Siemens kommunikációs megoldásokra fókuszáló cége 2007-től működött hazánkban, a cégadatok szerint az eladás előtti két évben kétmilliárd forint körüli nettó árbevétel mellett 2008-ban 228 milliós üzemi veszteséget termelt, 2009-ben pedig 5 milliós eredményt tudott felmutatni. A társaságot a magyar tulajdonú Young B.T.S. Kft. leányvállalata, a Young Investment Kft. vásárolta meg, s vette át a dolgozókat is. Ezt követően a Siemens partnereként működött tovább, majd 2011-től átalakult és új üzletágakkal bővült, a cégcsoport felvette az Enterprise Group névet. A honlapja szerint üzletágai komplex megoldásokat kínálnak az üzleti infokommunikáció, a mérnöki tervezés és életciklusmenedzsment, az integrált medikai szoftverfejlesztés, valamint az informatikai tanácsadás és SAP bevezetés területén.

Enterprise Communications Kft.-adatok (millió Ft)
20092010*20112012
Nettó árbevétel1990,4265,81916,92518,3
Üzemi eredmény-228,75,276,121,7
Adózás előtti eredmény5,57,675,622,6
Mérleg sz. eredmény5,27,630,621,1
*tulajdonoscsere, Forrás: Céginfo.hu, E-beszámoló

 

A magyar tulajdonba került EC 2011-re az előző évi 266 millióról 1,9 milliárdra tornázta fel nettó árbevételét, amit 2012-ben 2,5 milliárd forintra növelt, az üzleti éveket 76 milliós, illetve 21 milliós adózott eredménnyel zárta. A tulajdonosok tavaly nem, tavalyelőtt azonban 45 milliós osztalékot vehettek ki a cégből. Az EC ügyvezető igazgatója Orbán Előd, aki a tulajdonos Young B.T.S. Kft. többségi tulajdonosa - derül ki a cégadatokból.

Az EC ügyfelei közt több állami szervet és nagyvállalatot találunk, köztük az Országos Mentőszolgálatot, s a honlapja szerint dolgozik a Magyar Honvédségnek, a Külügyminisztériumnak, a Paksi Atomerőmű Zrt.-nek, a Mol Nyrt.-nek, a TVK Nyrt.-nek, a Magyar Villamosművek Zrt.-nek, a BKV Zrt.-nek, az OTP Bank Nyrt.-nek, az SAP-nek és a Belügyminisztériumnak is.


Sok lesz a feladat

A közbeszerzési kiírásból kiderül, hogy a nyertes társaságok feladata lesz az OMSZ mentésirányítási rendszerének kifejlesztése és bevezetése, a munkahelyek és mentésirányítási központok kialakítása, a szoftver és hardver eszközök, bútorok szállítása, hálózati és kommunikációs eszközök szállítása és üzembe helyezése, a mentőjárművek felszerelése a szükséges eszközökkel és a bevezetéshez tartozó szolgáltatások biztosítása (a telepítéstől az oktatásig).

A mentésirányítási rendszer fejlesztésének elsődleges célja, hogy a sürgősségi ellátáshoz való hozzáférés jelenlegi egyenlőtlenségeit csökkentésék, a helytől és időtől függetlenül, egységesen magas színvonalú szolgáltatást biztosítsanak a rászorulóknak. További cél a 15 percen belüli helyszínre érkezés arányának legalább 7 százalékos javítása. A kiemelt projektek végcélja (más fejlesztésekkel megvalósításával együtt) a 15 percen belüli helyszínre érkezés arányának 90 százalék fölé emelése - olvasható az OMSZ honlapján.

112 a készenléti szervek segélyhívója

Az OMSZ rendszerét integrálják az európai segélyhívószámra (112) épülő egységes segélyhívó rendszerbe (ESR), amely a magyarországi készenléti szervek segélyhívásait fogadja. A mentésirányítási rendszernek így képesnek kell lennie az ESR-en keresztül érkező hívások fogadására, a mentésirányítónak történő továbbítására, és támogatni az orvosi ügyeletekkel történő kommunikációt.

Az ötmilliárd forint, uniós támogatású ESR-projekt keretében a segélykérések előszűrésére alkalmas hívásfogadó központot és az azt támogató informatikai rendszert hozzák létre, valamint fejlesztik a Belügyminisztériumhoz tartozó rendőrségi és katasztrófavédelmi (tűzoltósági) tevékenység-irányítási rendszereket.

Mást is fejleszt az OMSZ

Az uniós projekt keretében az OMSZ vállalatirányítási rendszerét is fejlesztik, hogy működése átláthatóbbá és költséghatékonyabbá váljon. Az integrált vállalatirányítási rendszer megvalósítására és bevezetésére kiírt közbeszerzést tavaly augusztusban az IQSYS Zrt. és a T-Systems Magyarország Zrt. közösen nyerte meg, az előzetesen becsült nettó 333,5 millió forint helyett 359 millió forintért.

Az OMSZ mentésirányítási rendszerének fejlesztése a vállalatirányítási rendszer fejlesztésével együtt - két európai uniós program, a Társadalmi infrastruktúra operatív program keretében meghirdetett Mentésirányítási rendszer fejlesztése című kiemelt projekt (Kódszám: TIOP-2.3.4/09/2) és a Közép-Magyarországi operatív programban meghirdetett Közép-Magyarországi régió egészségügyi informatikájának fejlesztése című kiemelt projekt (KMOP-2009-4.3.3/B) keretében valósul meg - 85,5 és 14,5 százalékos arányban.