A pécsi ipari parkban lévő, 8 850 négyzetméteres gyárépület révén a Pécsi Dohánygyár termelési területe megduplázódott. A BAT az elektronikai termékeket gyártó, 2011-ben csődbe ment Elcoteq által használt 8850 négyzetméteres üzemcsarnokának alakította át.

A mostani projekttel együtt a BAT 1992 óta 54 milliárd forint értékű fejlesztést valósított meg Magyarországon, és mintegy 700 főt foglalkoztat. Az új gyáregységben a vállalat által Magyarországon eddig még nem gyártott, új típusú szivarka termelését indítják be. A régi dohánygyárban is folytatódik a termelés egy átalakított termékportfólióval.

A cég 1992-ben vásárolta meg a 100 éves múlttal rendelkező Pécsi Dohánygyárat, és a mai napig mintegy 54 milliárd forint értékű termelő beruházást valósított meg az országban amellyel - mondta Richard Widmann, a BAT közép-európai vezérigazgatója. Szavai szerint az, hogy a magyar kormány számos alkalommal kifejezte elkötelezettségét a hazai ipar fejlesztése és a termelő ágazatokban történő munkahelyteremtés iránt, bizakodásra és megnyugvásra ad okot.

A legutolsó hozzáférhető, nyilvános céginformációs adatok szerint a 4 milliárd forintos jegyzett tőkéjű BAT Pécsi Dohánygyár Kft. 2013-ban 116,6 milliárd forint nettó árbevételt ért el, szemben a 2012. évi 148 milliárd forintos nettó árbevétellel. Ugyanakkor a mérleg szerinti vesztesége 2013-ban 12,7 milliárd forintot tett ki, szemben a 2012. évi 4,25 milliárd forintos veszteséggel.

Az új gyáregység fokozatosan épült ki: 2014 első negyedévéig az ipari parkban található épület infrastruktúráját alakították át, ezt követően telepítették az új gyártósorokat. Az gyárátadót követően elindult a gépek tesztelése és várhatóan 2014 novemberében megkezdődik az új telephelyen a termelés. A dohánygyár termékeinek túlnyomó többsége továbbra is exportra kerül, a cég több mint 30 országba szállít dohányterméket.

Az üzembe a társaság már meglévő másik pécsi dohánygyárából irányítanak át 200 alkalmazottat, de a termék sikere esetén várhatóan új dolgozókra is szükség lehet - mondta Tóth Attila, a társaság szabályozási és kormányzati kapcsolatokért felelős vezetője.és gépesítését hajtotta végre, hogy létrejöhessen a pécsi dohánygyár második egysége.