A francia Alcatel-Lucent a most leszerelt teszthálózatot az MVM Net Zrt. tenderén való induláshoz építette fel, mintegy indulási feltételeként - értesült a Népszabadság. Mintegy húsz bázisállomásról van szó a korábban meglévő 39-ből. Az MVM Net tavaly áprilisban megnyerte az államtól a 450 megahertzes frekvenciát, de csak úgy tudott megfelelni a szolgáltatásindítási kötelezettségnek, hogy a tenderére jelentkező szállítóktól teszthálózat felépítését kérte idén március közepén.

Miután az MVM Net, amely álláspontja szerint nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá, szeptember elején tette közzé, hogy az Antenna Hungáriát és a kínai Huaweit választotta, az Alcatel-Lucent jogászai úgy döntöttek, leszerelik a pilothálózatot. Ez a múlt héten meg is történt a másik fél erőfeszítései ellenére. A lap nem sokkal ezt megelőzően érdeklődött az NMHH-nál, az MVM Net hogyan felelt meg a frekvenciaszerződés követelményeinek.

Az első ütem késedelme miatt a hatóság 2015. május 5-i határozatában 12 millió forint pénzbírsággal sújtotta a céget, és kötelezte, hogy június végéig biztosítsa az adatátviteli kapacitást Budapesten, Nyíregyházán, Szekszárdon, Tatabányán, Győrben, Szegeden és Székesfehérváron és több főútvonal mellett. Kötelezték a céget év végéig az egy számjegyű utak lefedésére. Mivel a 2015. június 30-i előírt kötelezettségét a szolgáltató csak részben teljesítette, így a hatóság 2015. szeptember 10-i nem jogerős határozatában újra 36 millió forint pénzbírsággal sújtotta - tájékoztatta lapunkat az NMHH.

De mit akar az MVM Net?

Az MVM Net céljai sem egyértelműek a mobilpiacon - a honlapjukon az olvasható az MVM Net Zrt. távközlési hálózatán az elektronikus hírközlési szolgáltatások széles skálája alakítható ki. A hálózat fokozatos fejlődésével a szolgáltatások minősége mellett a szolgáltatások választéka is bővül.

Az MVM Net portfóliójának az üzleti célú, nyilvános elektronikus hírközlési szolgáltatások nyújtása mellett meghatározó részét képezik a villamos energia iparághoz szorosan kapcsolódó rendszerérdekű távközlési tevékenységek, továbbá a kormányzati célú távközlési hálózat biztosítása