A kormány a 190/2014. (VII. 30.) számú rendeletével nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette az MKB Bank Zrt.-ben történő részesedésszerzést.

A mától hatályos rendelet szerint erre - tekintettel a munkahelyek megőrzésére, a fontos fennálló szerződések fennmaradásának elősegítésére és mindezeken keresztül a pénzügyi ellátás biztonságának fokozására - közérdekből van szükség.

Az MKB-ról egy friss kormányhatározat is született, amely a részesedésszerzés érdekében szükséges intézkedéseket tartalmazza.

E szerint a kormány egyetért - az MNB értékelése alapján - azzal, hogy az állam legfeljebb 17,1 milliárd forintért megvásárolja a Bayerische Landesbank tulajdonában lévő 225 489 993 darab MKB-részvényt. A rendelet megállapítja, hogy az adásvétel az állam érdekeinek megfelel, továbbá felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy azonnali hatállyal gondoskodjon a részvény adás-vételi megállapodás magyar állam nevében történő megkötéséről.

Hozzányúlnak a költségvetéshez is, méghozzá a 2013-ashoz: a Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény 1. melléklet XLIII. Az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek és kiadások fejezet, 2. Az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások cím címrendjét az 1. Felhalmozási jellegű kiadások alcím, 4. Állami tulajdoni részesedések növekedését eredményező kiadások jogcímcsoporton belül a 6. Az MKB Bank Zrt. részesedésének megvásárlásával kapcsolatos kiadások jogcímmel egészítik ki. (Nem kizárt persze, hogy nyomdahibáról van szó, és valójában az idei büdzsét módosítják.)

Ide csoportosítják át a szükséges 17,1 milliárd forintot, méghozzá a Miniszterelnökség fejezet, 17. Rendkívüli kormányzati intézkedések keretéből. Ha az adásvétel után marad pénz, azzal október 31-éig kell elszámolnia a nemzeti fejlesztési miniszternek.