A takarékszövetkezet felszámolásával párhuzamosan elindult OBA-kártalanítás negyedik munkanaptól kezdődő kifizetésének megkezdését az adatállomány gyors feldolgozása tette lehetővé. (A jegybank július 4-én tette közzé engedély-visszavonó határozatát, amely - a szövetkezeti integrációról szóló törvény előírása szerint - a jogszabály feltételeinek megvalósulásával 8 nap múlva vált hatályossá. Majd az MNB által kirendelt felügyeleti biztosok megállapították, hogy az intézmény vagyona nem fedezi kötelezettségeit, ezért a jegybank kezdeményezése alapján a Fővárosi Törvényszék elrendelte az intézmény felszámolását. Az ezt elrendelő bírósági végzés július 25-én megjelent a Cégközlönyben, így az OBA a jogszabály által előírt 20 munkanapon belül kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket.)

Az Orgovány és Vidéke 30 244 betétesének összesen 54,3 milliárd forint kártalanítást fizet az OBA. A betétesek 87 százaléka magánszemély, a takarékszövetkezetben tartott betétek átlagos nagysága meghaladta az országos átlagot, 1,7 millió forint.

Jóváhagyott kifizetések 2014. július 29-én (magán- és jogi személyek együtt)
Megnevezés
Ügyfél (fő)Volumen (millió Ft)
2,5 millió forintig (Magyar Postán keresztül)19 5558 431,7
2,5 millió forint felett (Takarékbankon keresztül, takarékszövetkezeti fiókokban)9 44439 737,1
Összesen28 99948 168,8
Forrás: OBA

A betétekhez való hozzáférés megszűnésének napjától a kifizető partnereinkkel, a Postával és a Takarékbank Zrt.-vel megfeszített tempóban dolgoztunk annak érdekében, hogy ígéretünkhöz híven a betétesek a lehető leghamarabb pénzükhöz jussanak, még bőven a törvény által előírt húsz munkanapos időkereten belül - mondta Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

A Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítása háromféle módon történik:

  • 100 ezer forintig mától a Magyar Posta címhelyre kézbesíti a kártalanítási összeget
  • 100 ezer és 2,5 millió forint között mától a postai kézbesítőtől kapnak értesítőt a betétesek, hogy melyik postán tudják felvenni az őket megillető összeget
  • 2,5 millió forintot meghaladó összegű kártalanításban részesülő betétesek (magánszemélyek és valamennyi jogi személy) jövő hétfőtől kapják meg az értesítést arról, melyik takarékszövetkezeti fiókban rendelkezhetnek a kártalanítási összegről.

A takarékszövetkezet vezető állású tisztviselői és velük egy háztartásban élő közeli hozzátartozók betéteit az OBA nem fizeti ki.

Több mint harmincezren kapnak pénzt

A Takarékszövetkezet teljes biztosított betétállománya (kamat+tőke) összesen 59 milliárd forint, ebből az OBA kártalanítási kötelezettség a 100 ezer eurónak megfelelő 30,835 millió forintos limitig (zárolt betétekkel, vizsgálandó tételekkel és 500 forint alatti nem kifizethető tételekkel együtt) 54,3 milliárd forintra rúg.

Az OBA kártalanítással kapcsolatban az érdeklődők hívhatják az OBA helyi tarifával, éjjel-nappal működő ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kék számon, mely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.

Az OBA összesstése szerint a biztosított és kártalanításra jogosult betétesek száma 30 244, ebből magánszemély 24 993 fő, vállalkozás, társadalmi szervezet (kft., bt., egyesület, egyéni vállalkozó, egyház, egyéb) 4 905 darab, míg tulajdonközösség: 346 darab.

Érdekesség, hogy a kártalanítás Magyarországon kívül 21 ország (Afganisztán, Ausztria, Belize, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Izrael, Kína, Németország, Olaszország, Románia, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Tunézia, Új-Zéland, Ukrajna, USA) 294 állampolgárát érinti, összesen 87 millió forint összegben. A legidősebb betétes 1910-es születésű, a legfiatalabb 2012-ben született.

Van, aki 291 milliót bukott

Az ötszáz forint alatti (ki nem fizethető) betétek száma 3 204 db, összesen 516 599 forint értékben. Míg az OBA kártalanítási értékhatárát (30,835 millió forint) meghaladó betétesek 172-en vannak, az összeg összesen 4,2 milliárd forint. A legnagyobb, OBA kártalanítási összeghatár feletti egyéni betét értéke magánszemély esetén 291 millió, vállalkozás esetén 393 millió forint.

Az OBA által biztosított betéteknél a betétkövetelések 100 ezer euró feletti részének 15,44 százaléka is kifizetésre kerül a a szövetkezeti hitelintézeti törvény rendelkezései szerint. E kifizetésekre a takarékszövetkezetnél még meglévő likvid eszközökkel fedezett betétállomány nyújt fedezetet. A Takarékbank a kifizetés összegéről minden esetben részletes kifizetési elszámolást készít, melyet a betét tulajdonosa részére tértivevényes levélben küld meg a takarékszövetkezet adatállományában található állandó lakcímére, cégek esetén székhelyére. A kifizetés a kijelölt takarékszövetkezeti fiókokban történik. Az OBA-hoz hasonlóan a hatályos törvényi előírások szerint a magánszemélyeknek járó kamat után a Takarékbank levonja a kamatjövedelem adót és az egészségügyi hozzájárulást befizeti az adóhivatalnak.