Az OBA elindítja és 20 munkanapon belül, legkésőbb október 15-ig befejezi az Alba Takarékszövetkezet betéteseinek a kártalanítását, miután a takarékszövetkezet felszámolásáról szóló bírósági végzést 2014. szeptember 17-én közzé tétték. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) augusztus 29-én vonta vissza a székesfehérvári központú takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és a felügyeleti biztosok kirendeléséről is döntött, akik a takarékszövetkezet helyzetének felmérése után tettek javaslatot a felszámolásra.

Hasonlóan a korábbi kártalanítási esetekhez, a betéteseknek ezúttal sincs teendőjük. A kártalanítást a betétesek automatikusan megkapják, az OBA postai úton értesíti az érintetteket a nekik járó kártalanítási összegről és a kártalanítás folyamatáról. Százezer forintig terjedő követelések esetében a postai kézbesítő házhoz viszi a pénzt, e fölött pedig vagy a levelünkben megjelölt postákon vagy pedig a kijelölt takarékszövetkezeti fiókban lehet majd a pénzt felvenni, vagy arról rendelkezni - mondta Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

Magánszemélyek esetében az OBA a betétesek számára három csatornán keresztül juttatja el a pénzt:
• 100 ezer forintig a postai kézbesítő házhoz viszi a pénzt.
• 100 ezer és 2,5 millió forint között a postai kézbesítőtől kapnak értesítést, hogy melyik postán tudják a betétesek felvenni az őket megillető összeget.
• 2,5 millió forint felett az OBA által küldött levélben lesz megnevezve az a takarékszövetkezeti fiók, ahol az ügyfél rendelkezhet majd az őt megillető kártalanításról - ez lehet betétlekötés, átutalás vagy készpénzfelvétel.

Jogi személyek esetében az OBA összeghatártól függetlenül postai úton fog értesítést küldeni, hogy mely takarékszövetkezeti fiókot felkeresve férhetnek hozzá a követelésükhöz.

Az OBA a honlapján részletes hirdetményt tesz közzé a kártalanításról. A hirdetmény megjelenik a Magyar Nemzet, a Népszabadság, a Fejér Megyei Hírlap és a Dunaújvárosi Hírlap hétvégi számában, továbbá az Alba Takarékszövetkezet fiókjaiban is kifüggesztik. A betétbiztosítási alap közleménye szerint az érdeklődők éjjel-nappal hívhatják az OBA ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kedvezményes tarifájú kék számon, mely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.