Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB által is szorgalmazott vállalások alapján a bankok a banki különadó mérséklődésével párhuzamosan élénkítik a hitelezési aktivitásukat és hozzájárulnak a tartós növekedés megteremtéséhez. Így a bankok a jegybanki programokra is egyre kisebb mértékben lesznek utalva.

A magyar kormány és az EBRD közötti februári megállapodás alapján a banki különadó csökkentése jelentősen segíthet abban, hogy a bankrendszer eredménye és ezen keresztül a belső tőkeképződési képessége erősödjön. A hitelezési képesség növekedése nyomán a bankrendszer egyre önállóbban, a korábbiaknál nagyobb mértékében támogathatja a hitelezési aktivitásán keresztül a gazdaság fenntartható növekedését. Ugyanakkor a hitelezési hajlandóság erősödése eddig hiányzott - fogalmazott a jegybank.

Célszámok nélküli vállalások

Az Erste Bank februárban vállalta az aktívabb hitelezést konkrét célszámokkal. Az MNB most az üdvözli, hogy a többi bank is követte a példát és - igaz, konkrét célszámok nélkül - vállalta a hitelezési aktivitása növelését. A bankok egyöntetűen kifejezték elköteleződésüket a hitelezés bővítése és a gazdaság támogatása iránt.

A főként kvalitatív vállalások alapján elmondható, hogy a bankok elsősorban a vállalati és azon belül is a kkv-szektorban szeretnék növelni hitelezésüket 2015 és 2017 között. A lakossági szegmensben a bankok többsége nem tervezi a hitelállomány számottevő bővítését a következő három évben - fogalmazott az MNB.

Kell a hitelboom, mint egy falat kenyér

A becslések alapján a vállalati hitelállomány 1 százalékos növekedése 0,2 százalékkal emeli a GDP-t. Az MNB szerint hosszabb távon Magyarországon - a jegybanki programokra egyre kisebb mértékben ráutalva - évi 6-7 százalékos vállalati, évi 10 százalék körüli kkv- és visszafogott lakossági hitelállomány-bővülésre van szüksége ahhoz, hogy a 3 százalék feletti gazdasági növekedés fennmaradjon. Ez egyúttal az MNB bankokkal szembeni hitelezési aktivitásra vonatkozó elvárásának is tekinthető.

Az MNB üdvözli a bankok vállalásait és reméli, hogy a kvalitatív vállalások mögött olyan célszámok húzódnak meg, amelyek megfelelnek a gazdaság igényeinek és így a jegybank elvárásainak is. A bankok hitelezési aktivitását a jegybank folyamatosan nyomon követi és elemzi annak gazdaságra gyakorolt hatásait - olvasható a mai bejelentésben.