Az NHB Szemerey Tamás, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének a bankja, ami eredetileg az MNB növekedési hitelprogramjának pénzeit osztotta ki, amiből például jutott Matolcsy György fiának is, aki így meg tudott venni egy milliárdos árbevételű bútorgyárat - jegyzi meg az Index. A bank terjeszkedne, így decemberben tagja lett a Budapesti Értéktőzsdének, aminek tavaly óta már az MNB a többségi tulajdonosa.

A Világgazdaság forrásai szerint az, hogy az NBH már december 21-én kereskedelmi jogot szerzett a tőzsdén, azóta viszont egy üzletet sem kötött, arra utal, hogy a Buda-Cash ügyfeleinek értékpapírjaira várt. A brókercég felszámolója több mint 750 fajta értékpapírt, köztük 3,1 milliárd forintnyi állampapírt, 2,4 milliárd forint piaci értékű részvényét, és 2,2 milliárd forintnak megfelelő készpénzt  hirdetett meg, ez volt, ami a Buda-Cash-ből megmaradt.

A csomag azonban elég kockázatos, mert a brókercég ügyfelei ezt még kivehetik és áttehetik máshová, ha szeretnék. Ezen kívül azt sem lehet pontosan tudni, hogy az ügyfelek mennyivel tartoznak a Buda-Cash-nek és hogy a jövőben befolyó kamatok, osztalékok és hozamok után mennyit kell majd adóznia és mennyit kell majd különböző peres eljárásokban kifizetnie annak a cégnek, amelyik átveszi a brókercég ügyfeleit. Nem életlen, hogy emiatt végül a tőzsdei kereskedők nem akartak élni ezzel a lehetőséggel.