A 2013-as év legfontosabb eredménye az volt, hogy az uniótól engedményt kaptunk új befektetési termékek bevezetésére - mondta a szervezet sajtótájékoztatóján Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkebefektetési Alap elnök-vezérigazgatója. Ennek megfelelően amíg az év első felében de minimis termékekkel jelent meg a szervezet a piacon, az év második felében pedig már az új termékek kihelyezésére került a hangsúly - így ekkor nemcsak több projekt, hanem több pénz is került a piacra.

Január végéig összesen 37 tőkebefektetésre szerződött le az SZTA (az első 17-ről ide kattintva olvashat bővebben), ez a kockázati tőkepiacon egyedülálló szám - közölte Csuhaj, aki elmondta, hogy a teljes kihelyezés meghaladta a 4 milliárd forintot. A szakember elmondta, hogy bár szakmai együttműködés létezik a Jeremie-alapokkal, így volt már arra példa, hogy egy cég átlépett az egyik programból a másikba, ám a két programnak alapvetően más célközönsége, hiszen amíg a Jeremie főképp induló cégeket keres, az állami szervezet a már több tapasztalattal rendelkező vállalkozásokat részesítik előnyben. Ugyancsak különbség, hogy amíg előbbi program főképp a start upokat, az IT-, illetve biotechnológia cégeket támogatja, addig az állami szervezet a hagyományos üzletágak felé is nyit, így portfóliójukban ugyanúgy találunk fémipari, bútoripari, vagy éppen dizájn szektorban dolgozó vállalatokat is. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ne lennének innovatívak ezek a cégek, hiszen ezek aránya a portfólióban eléri a 60 százalékot - mondta Csuhaj.

Az alap összesen 14 milliárd forrással rendelkezik, amit 2015 végéig kell kiosztani, a szabályok szerint régiónként 2-2 milliárd forint áll a cégek rendelkezésére. A legtöbb kihelyezés egylőre kevésbé meglepő módon a Közép-Magyarországi régióba jutott, de sikeresnek ítélte Csuhaj a dél-alföldi, illetve nyugat-dunántúli terjeszkedést is. Mint mondta, eddig összesen 327 "értékelhető projekt" volt náluk, ebből nem mindegyikről van még döntés, de várhatóan az érintett cégek egyhatoda, egyhetede kap támogatást - 2015 végéig egyébként mintegy 100 cégbe szeretnének tőkét juttatni. Cél az is, hogy növeljék a szinergiákat a már a programba bevont vállalkozások között, hiszen előfordult, hogy egy cég kapott egy megrendelést, amit egyedül nem tudott teljesíteni, ám a portfólió egy másik vállalkozásának segítségével már el tudta végezni a feladatot.

A tervek szerint idén 30 új befektetést tud bejelenteni a Széchenyi Tőkebefektetési Alap, így sikerülhet elérni a 9 milliárdnyi kihelyezett forintot - mondta Török József üzletfejlesztési igazgató. A szakember szerint 2015 január végére a források 75 százalékát fogják tudni kihelyezni, pontos összeget nem tudott mondani, mert mint mondta a maradék összegből kell a fenntartási költségeiket is finanszírozni.

Török elmondta azt is, hogy a jövőben próbálnak olyan forrásokat is bevonni a projektekbe, amelyek jelenleg nincsenek jelen a tőkepiacon, így például olyan magánszemélyeket is keresnek, akik látnak maguk előtt olyan befektetési lehetőséget, amelybe be tudnának fektetni pár tízmillió forintot, ám egyedül nem elég bátrak ezen lépés megtételéhez.