Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Raskó György agrárközgazdász szerint a rekord közeli termés miatt zuhanó gabonaárak miatt nehezen indokolható a gabonaalapú élelmiszertermékek árának idei emelése. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az idei búza alig egyharmada felel meg a malmi minőségnek, kétharmada takarmánynak való és nagyon régen nem volt ilyen rossz ez az arány.

Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára a lapnak elmondta: a liszt árcsökkenésének az szab gátat, hogy a malomipar már évek óta veszteséges. Idén is tönkrement már egy jelentős cég. A búza árzuhanásával legalább utolérhetik magukat a malomipari cégek, éppen ezért nem lenne kívánatos a lisztárakat letörő akció.

A cikk szerint a sütőiparban a kenyér árának kényszerű emelését fontolgatja. Évek óta 0-2 százalék közötti eredménnyel dolgoznak a pékségek, amiből képtelenség fejleszteni, bért emelni. A szakma már hosszabb ideje a kenyér áfájának 18 százalékról 5 százalékra csökkentését szorgalmazza. Mára 2500-3000 szakember hiányzik az ágazatból, mert a jelentős részben minimálbéren foglalkoztatott sütőipari munkavállalók inkább külföldre mennek dolgozni.

Ha a kormány nem mérsékli a kenyér áfáját és a liszt sem lesz olcsóbb, ráadásul bérfejlesztésre kényszerül az ágazat, az alacsony gabonaárak ellenére is drágulhat a kenyér - olvasható a cikkben.