Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Számos, az ügyfelek számára kedvező módosítást jelentett be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. az uniós forrású, lakossági energiahatékonysági hitelprogram (GINOP-8.4.1/A-17 és VEKOP-5.2.1-17) kapcsán.

Az áprilisi indulás óta folyamatos az érdeklődés az összesen 114,6 milliárd forint keretösszegű hitelprogram iránt, amely több tízezer lakás, illetve családi ház korszerűsítését teszi lehetővé. Az MFB Pontokra érkező igények értékelését követően az NGM és az MFB módosította, illetve pontosította a termékdokumentációt annak érdekében, hogy a piaci feltételeknél jóval kedvezőbb hitelt könnyebben és egyszerűbben igényelhessék az ügyfelek.

A szeptember 1-jén életbe lépő módosításokat követően többek között lehetőség lesz arra, hogy a lakástakarék-pénztári megtakarításokat a kölcsön elő- vagy végtörlesztésére is felhasználhassák az ügyfelek.

Természetes személy hiteligénylő esetén a 2 millió forint kölcsönösszeget elérő vagy azt meghaladó Kölcsön esetén a tőkekitettség 70-ről 50 százalékra csökken az elvárt fedezet mértéke. Szintén könnyítés, hogy a korszerűsítés tárgyát képező ingatlan rendeltetésszerű használatát már nem kell fűtési célú energiaszámlákkal igazolni. Lehetővé válik a részleges homlokzatszigetelés, vagyis a hitel felvétele esetén már nem szükséges a lakóépület összes homlokzati síkjának szigetelése.

Szeptembertől a hiteligénylő a beruházás megvalósításához más, vissza nem térítendő támogatást is felhasználhat. Emellett a hitelkérelem benyújtását megelőzően megkezdett beruházás esetében, a projekt előkészítésével kapcsolatos, a hitelkérelem benyújtása előtt kiállított számla is elfogadható, időkorlát nélkül.

A lakossági energiahatékonysági hitelhez továbbra sem kapcsolódnak egyéb költségek. Az igénylőknek nem kell kamat-és árfolyamkockázattal számolniuk, vagyis a futamidő alatt csak a ténylegesen felvett hitelösszeget kell visszafizetni.