Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár többször elmondta még a beiktatása előtt, hogy elnökként nem lesz annyi ideje, hogy a Twitter-fiókjával foglalkozzon, első hivatali napjai alatt Donald Trump ugyanolyan sűrűn üzent a rajongóinak, mint ahogy azt az elmúlt hetekben, hónapokban megszokhattuk. Viszont a stílusa érezhetően finomodott - párhuzamban azzal, ahogy a Fehér Ház hivatalos kommunikációja egyre vitriolosabb lett.

Legkeményebb odaszólása a női jogok mellett kiálló tüntetőknek és hírességeknek szólt. Beiktatása napján ugyanis Washingtonban, de az ország több nagyvárosában megtartották a Women's March nevű demonstrációt. Amelyen a hírek szerint százezrek vettek részt. Trump viszont az egészhez csak annyit tett hozzá, hogy szerinte "csak volt egy választás." Feltette a kérdést is, hogy "ezek az emberek miért nem szavaztak?". A megválasztása előtt a valóságshow-hősséggel is kacérkodó Trump szerint a celebek sokat ártanak az ügynek. Később egy másik bejegyzésben annyit még hozzátett, hogy a békés tüntetések szerinte hozzátartoznak egy demokráciához, még akkor is, ha nincs egy véleményen a demonstrálókkal.

Bár beiktatása napján megköszönte a sajtónak, kivált a Fox Newsnak, hogy pozitív értékeléseket írtak a beszédéről, de néhány nappal később azért csak odaszólt a médiának. A hétvégén ugyanis Trump és a stábja váltig állította, hogy rekord nagyságú tömeg gyűlt össze Washingtonban a beiktatására, miközben a helyszíni felvételek alapján lényegesen kevesebben jelentek meg, mint 8 évvel korábban Barack Obama eskütételén.  A Fehér Ház sajtósa később kihátrált a kijelentéséből a történelmi tömegről, de Trump vasárnap este nagyon finoman megjegyezte, hogy a televíziós nézettségi adatok szerint 31 millióan, 11 millióval többen követték az ő beiktatását, mint négy évvel korábban Obamáét. (Azt azonban fontos kiemelni, hogy 2013-ban a demokrata elnök már a második ciklusát kezdte, igazán 2008-ban érdeklődtek a hivatalba lépése iránt.)

Hétfőn már az elnöki teendőiről írt. Eszerint sűrű hete lesz, főként a nemzetbiztonsággal és a gazdaság feltámasztásával foglalkozik majd.

Viszont Trump magára nem jellemző módon nem kommentálta azt, hogy az amerikai kongresszus már keresztbe tenne a terveinek, nehogy feloldhassa az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciókat. Ahogy arra sem, hogy egy civil szervezet beperelte külföldi üzleti ügyei miatt.