A Brent spot ára a héten 46-50 dollár között változott, a heti átlag lényegében véve változatlan. Az árak a hét első felében emelkedtek, majd a második felében visszaestek. Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga fél dollárral csökkent az előző heti átlaghoz viszonyítva, a spot ár továbbra is a határidős ár alatt változik. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség ezen a egy dollárral csökkent, mivel a határidős WTI ára kevésbé csökkent, mint a Brent ára.

Az üzemanyagpiacokon az európai benzinexport visszaesett, mivel az Egyesült Államokban mérséklődött a kereslet. Az exportkeresletet azonban továbbra is támogatja az ázsiai. illetve a nyugat-afrikai piaci igény.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a szeptember 14- szeptember 18-a közötti időszakban 1,4 százalékkal csökkent, az észak-nyugat-európai piacon 5 százalékkal esett az ár, míg az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 2,9 százalékkal csökkent az ár. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 1,8 százalékkal csökkent, az észak-európai piacokon 1,9-2,0 százalékos volt az árcsökkenés. Ezen a héten inkább csak a gázolaj áralakulása követte az olajárak változását.

A forint árfolyama a szeptember 14 - szeptember 18-i héten 275 forint/dollár körül ingadozott, 4,4 forinttal kellett kevesebbet adni egy dollárért, mint egy héttel megelőzően. A hét utolsó napján a forint gyengült.

A pénteki árcsökkentést figyelembe véve a mediterrán piachoz igazodva nem várható változtatás, de a másik két piac eseményeihez igazodva akár 2 forintos csökkentés is elképzelhető. A gázolajnál a forintban számított áraknál 2 forintos csökkentés elképzelhető, de ez el is maradhat figyelembe véve a pénteki változtatást - vélik a kutatók.

Így a benzin literenkénti ára 341 forintra csökkenhet, a gázolaj ára várhatóan 345 forint körül változhat.