Július közepén új keretmegállapodást kötött a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) az állami szervek nemzetközi utazásainak szervezésére, négy évre nettó 20 milliárd forint keretösszegre - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. A korábbi három cég helyett a lap szerint öt, valójában - a szerződés adatai szerint - hat vállalkozás juthat biztos megrendeléshez a kormányzattól, az egyik nyertes ajánlattevő ugyanis konzorciumban tett ajánlatot.

A nyertes utazási irodák között vannak a régi-új utazásszervezők: az OTP Travel Kft., az IBUSZ Utazási Irodák Kft. és a Weco-Travel Idegenforgalmi Kft., továbbá új szereplőként az United 4 Bonafini Bindair Kft., valamint a közösen pályázó Jet Travel Kft. és United 4 Concorde Travel Kft.. (A Céginfo.hu adatai szerint a két United 4-cég más-más személyek tulajdonában állnak.)

A költségvetési szervek ezen cégek közül választhatják ki, hogy kiktől rendelnek szolgáltatást a "Központi Kormányzati Utaztatási Portálon" keresztül. Az elmúlt években messze a legtöbb megrendelést az OTP Travel kapta, többszörösét a többi utazási irodáénak. Az utakat a költségvetési szervezetek saját költségvetésükből fizetik.

Az új megállapodás 2021 júliusáig hatályos, de az nem jelenti azt, hogy a keretösszeg nem merül ki idő előtt.

2015 tavaszán ugyanis már aláírtak egy 8,4 milliárd forintos, szintén négy évre szóló keretmegállapodást, amit tavaly ősszel azért kellett módosítani, mert túl gyorsan elköltötték az összeget - hívja fel a figyelmet a lap. Úgy tűnik, a betervezett 12,6 milliárd forint is kevés volt a repülőjegyek, szállások, autóbérlések és biztosítások fedezésére, mert most 20 milliárd forintra növelték a keretösszeget.