A biztosító 5 évre visszamenőleg vizsgálta meg z e napokon érkező gépjármű- és vagyoni kárbejelentéseket. Ebben az időszakban kilenc olyan 13-i nap volt, amely péntekre esett; ezek háromnegyedében átlagosan 26 százalékal kevesebb kárbejelentés történt, az adott hónap többi napjához képest.

A káradatokból kiderült, hogy a vizsgált időszakban lévő 9 Péntek 13-i napból hatban átlagosan 26 százalékal kevesebb kárbejelentés történt, mint a hónap többi napján. E napokon a károk döntő többsége (átlagosan 80 százalék) gépjárműütközésből fakadt és csupán elenyésző részük történt lakásban (vagyoni kár). A többi három napon nem tapasztalható lényeges eltérés a bejelentett károk, balesetek számában a hónap többi napjához képest.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi lehet az oka annak, hogy a közhiedelemmel ellentétben, pont ezeken a napokon történik kevesebb kárbejelentés. A felmérésünk szerint a megkérdezettek 55 százaléka hisz a babonákban, így Péntek 13-ban is, ezért e napokon az átlagosnál is óvatosabbak és elővigyázatosak - mondta Basa Adrienn, a Genertel kommunikációs vezetője. A jelek szerint a babonás emberek jobban odafigyelnek magukra és környezetükre, akár az autóban, akár otthon, a lakásban vannak.

Az 500 fős telefonos megkérdezésből kiderült, hogy a válaszadók 55 százaléka hisz valamilyen babonában; ezen belül a többség a péntek 13-hoz kapcsolódó balszerencsében. Ez utóbbiak indulás előtt fokozottan átvizsgálják autójukat, ellenőrzik a fűtés és elektronikus rendszert.

A többi babona, amiben a megkérdezettek hisznek:

- fekete macska átmegy előttünk az utcán balszerencsét jelent

- négylevelű lóhere szerencsét jelent

- újév napján lencsét enni, különben szegények leszünk