Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tömegközlekedési eszközök utasai a jegyváltással és a járműre való felszállással ráutaló magatartással elfogadják az adott közlekedési társaság utazási feltételeit. Ez utóbbi minden esetben rögzíti, hogy az utazásra jogosultság feltétele az érvényes jegy, bérlet, utazási igazolvány, díjmentességet igazoló okmány - írja a D.A.S. JogSzerviz.

A közlekedési társaság ellenőrei megvizsgálhatják ezek érvényességét. Nagyon sokan úgy gondolják, hogy az ellenőröknek nincs joguk feltartóztatni az utast, mert ezzel megsértenék az utas személyes szabadsághoz fűződő alapjogát. A tényleges jogi megítélés azonban ezzel ellentétes, sőt, a BKK ellenőreinek jármű-megállítási joguk is van. (Tömegközlekedők, figyelem! Fogynak az ellenőrök)

Ha az utas nem mutatott semmilyen jegyet vagy bérletet és távozna a helyszínről, a közlekedési társaság erre feljogosított alkalmazottai és megbízottai átmeneti időre, arányos fizikai kényszerrel korlátozhatják az utas szabad mozgását, továbbhaladását. Ez ugyanis nem minősül a személyes szabadságtól való megfosztásának, hanem annál enyhébb szabadság-korlátozásnak tekintendő.

Az átmeneti szabadság-korlátozás nem érinti a személyiség lényeges vonását. Ilyen lehet a jegyvizsgálat eredményének, valamint az esetleges pótdíjazási eljárásnak a bevárása. A jegyellenőr kézkitétellel történő szabadságkorlátozó magatartás csak átmenetileg van hatással az utas egyik alapjogára, ráadásul olyan meghatározott céllal, amely az utazási feltételekben rögzített szabályokat juttatja érvényre.

Sőt, a BKK jegyellenőrei jogosultak az ellenőrzés eredményes elvégzése érdekében az autóbusz- és trolibuszjáratok járműveit akár két megállóhely, illetve fel- és leszállópont között is megállítani, és azokra felszállva oly módon ellenőrizni a jegyeket, bérleteket, hogy rövid időre megtilthatják a jármű ajtóinak kinyitását, valamint a jármű továbbhaladását is - írja a D.A.S.