A lakásvásárláshoz az egyik legkedvezőbb megoldást az állami támogatású hitelek jelentik, amelyek a kamattámogatásnak köszönhetően kedvező törlesztőrészletet biztosítanak. A hitel előnye, hogy a törlesztéshez az állam a futamidő első 5 évében kamattámogatást nyújt, ezt követően 5 évre fixált kamattal is igényelhető.

Az Erste Bank otthonteremtési kamattámogatott lakáshitelének futamideje minimum 5, maximum 30 év, a felvehető legkisebb hitelösszeg egymillió forint. Használt lakásra, bővítésre, korszerűsítésre legfeljebb 10 millió, új lakásra 15 millió forint vehető igénybe.

A kamattámogatott hitelek hozzájárulhatnak az élénkülést mutató lakáshitel-piac további bővüléséhez - mondta Harmati László, az Erste Bank Zrt. lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese . Az új lakossági hitelkihelyezéseknél 2013-ban megduplázta részesedését a bank, a lakossági hitelpiacon pedig 15,5 százalékos a részesedése.

A lakáshitel-piac felpörgetésében fontos szerephez jutó otthonteremtési kamattámogatott lakáshitel-konstrukció lényege, hogy az állam az állampapírhozamot alapul véve, annak százalékában kamattámogatást nyújt, ezáltal mérséklődik az ügyfél által fizetendő kamat. A vonatkozó jogszabály szerint a kamattámogatott időszakban kamatkorlát van érvényben, vagyis az éves kamatláb nem lehet magasabb, mint az ÁKK Zrt. által megadott állampapírhozam vagy referenciahozam 130 százalékának 3 százalékponttal növelt értéke. Az Erste Bank ennél alacsonyabb ‒ az állampapírhozam 130 százalékának 1,9 százalékponttal növelt értékű ‒ induló kamatlábat határozott meg.

Az Erste Bank április 18-tól bevezette a kamattámogatott időszakban 5 éves, azt követően 6 havi kamatperiódusú otthonteremtési kamattámogatott lakáshitelt. Emellett a korábban bevezetett, teljes futamidő alatt 5 éves kamatperiódusú otthonteremtő hitel továbbra is igényelhető.

A vonatkozó kormányrendelet meghatározza azok körét, akik állami támogatású lakáshitelt igényelhetnek: az érintettek az otthonteremtési kamattámogatott lakáshitelt használt vagy új lakás vásárlására, lakás építésének finanszírozására, bővítésre, illetve korszerűsítésre vehetik fel.

A cikk megjelenését az Erste Bank támogatta.