Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A BayernLB egésze 527 millió euró összegben nyereséges volt az első félévben, és az alapfolyamatok szépen javulnak a bajor tartományi banknál. A jelentés is megjegyzi, hogy az MKB magyar államnak történő eladása óriási megkönnyebbülés a bajorok számára - írja a portfolio.hu.

Az 527 milliós nyereség részeként az MKB-nál viszont 311 millió eurós vesztesége keletkezett a BayernLB-nek. A jelentésből kiderül, hogy ez gyakorlatilag két tételből állt össze:

  • az MKB "normál" veszteségei, amelynek pontos nagyságát nem közölték,
  • mivel az MKB eszközeit értékesítési célúvá kellett átminősíteni a magyar államnak történő eladás miatt, 251 millió eurós leírást könyvelt el az MKB tárgyi és immateriális eszközein a BayernLB.

A kettő különbségéből arra következethetünk, hogy az MKB az első félévben 60 millió euró körüli "normál" veszteséget szenvedett el (persze bankadóval, tranzakciós illetékkel, devizahiteles veszteséggel stb. együtt), ami csaknem 19 milliárd forintos mínuszt jelent. A második negyedév lehetett a veszteségesebb, hiszen március végéig 9 millió eurós veszteséget jelzett magyar leánybankjánál a BayernLB.

A fentiekből tehát arra következetünk, hogy a magyar állam egy fél év alatt csaknem 20 milliárd forintos veszteséget elszenvedő hitelintézetet vásárolt. A bank idei veszteségét azért még jelentősen növelheti, hogy a devizahiteles csomag negatív hatásának nagyobbik része a második félévben jöhet, illetve, hogy a vállalati ingatlanokhoz kötődő kockázati költségek nagy része a negyedik negyedévre szokott esni (a mostani, említett leírások csak az eszközök számviteli átsorolásából erednek).

A portfolio.hu becsléseie alapján néhány tízmilliárd forintos veszteség még "belefér" az állam számára, köszönhetően annak is, hogy az év második felében a megállapodás szerint 270 millió eurós anyabanki követelést még el fog engedni a BayernLB az MKB számára. A lap szerint az állam akkor csinált jó üzletet az MKB megvásárlásával (vagyis a bank akkor ér többet az érte fizetett közel 17 milliárd forintnál), ha a bank jövőbeni veszteségei (jelenértéken) nem haladják meg a közel 200 milliárd forintos szintet. Egyelőre nehéz megmondani, így lesz-e.