A mikro-, kis- és középvállalkozások szerepét jelzi, hogy a magyar GDP 53,6 százalékát állítják elő, az üzleti szférában foglalkoztatottak 72,7 százalékát a kkv-k alkalmazzák. Az érintett vállalkozások 45,1 százaléka pedig finanszírozási igényének legalább háromnegyedét saját forrásból teremti elő. Mindezzel együtt egyszerre üzleti kockázat és lehetőség a magyar kkv-szektor.

A pénzintézet számításai szerint a magyarországi banki összjövedelmen belül a vállalati piac részaránya a 2012-es 34-ről várhatóan 2016-ra 39 százalékra nő, és ezen belül a kkv szegmenstől is hasonló növekedés várható.

Az élénkülést mutatja, hogy 2014 első tizenegy hónapjában több mint 23 ezer vállalkozás kötött szerződést az OTP Business-szel, amelynek köszönhetően a pénzintézet vállalkozói ügyfeleinek száma novemberben átlépte a 160 ezret. A vállalati hitelpiacot tekintve ennél is fontosabb, hogy ugyanebben az időszakban az OTP Business által kihelyezett vállalati hitelek összege 8 százalékkal bővült. Ennek köszönhetően a pénzintézet 2014 harmadik negyedévére 12,8 százalékra növelte hazai részesedését a kkv-hitelezés területén mondta Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója.