A magyar kormány azt tervezi, hogy megveszi a GE Capital helyi leányvállalatát, a Budapest Bankot - jelentette a Reuters az ügyhöz közel álló két forrásra hivatkozva, egyben megerősítve a 444.hu tegnapi hírét. Az ügylet része az Orbán-kormány tervének, hogy növelje az állam befolyását a kritikus gazdasági szektorokban, köztük a pénzügyi szolgáltatási ágazatban.

A hírügynökség informátorai szerint az adásvétel küszöbön áll, az árról azonban nem beszéltek. A bank szóvivője a Reutersnek is elismételte tegnapi álláspontjukat, miszerint piaci pletykákat nem kommentálnak. A GE szóvivője szintén nem kommentálta az értesülést, a Nemzetgazdasági Minisztérium nem reagált a hírügynökség értesülését.

A Reuters emlékeztet arra, hogy a Budapest Bank a 10. legnagyobb bank Magyarországon. Az MNB adatai szerint tavaly 8,7 milliárd forint profitot könyvelt el, amivel a kevés nyereséges itteni pénzintézet között volt. A pénzintézetek együttesen 73,9 milliárd forint veszteséggel zárták az elmúlt évet. A bank 1987 óta tevékenykedik Magyarországon, jelenleg több mint száz fiókja van - derül ki a pénzintézet weboldaláról.

A GE Capital része az amerikai General Electric Co. vállalatkonglomerátumnak. A bankcsoport eladja lengyel leányát, a Bank BPH-t, miután kénytelen volt belátni, hogy nem tudja növekedésre bírni ezt a vállalkozását, annak ellenére, hogy a lengyelországi bankok nem szenvedték el azokat az óriási veszteségeket, mint amilyeneket számos más európai ország pénzintézetei kénytelenek voltak lenyelni.