Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szergej Gorkov ukrán sajtóbeszámoló szerint azt mondta, hogy a bank felügyelőbizottsága a jövő héten dönt az eladásról, és a lehetséges vevő az OTP-csoport. Hozzátette, vannak javaslatok, ezekről most tárgyalnak.

Az OTP az MTI érdeklődésére azt válaszolta, a bank stratégiai célkitűzései továbbra is változatlanok az akvizíciókat illetően: megvizsgálja a lehetőségeket és elsősorban azon országok állnak a fókuszban, ahol a bank jelen van, azonban piaci mérete nem éri el az optimális szintet.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója kedden a Reuters és a Bloomberg hírügynökségnek adott nyilatkozatában azt mondta, az OTP megkezdi egy ukrán bank előzetes vizsgálatát is, de nem az orosz tulajdonban álló Prominvestbankról van szó. Hozzátette, ha a tulajdonos eladja a Prominvestbankot, az OTP fontolóra veszi a lehetőséget.

Petro Porosenko ukrán elnök múlt hét csütörtökön egy évre szankciókat léptetett életbe az Ukrajnában működő öt orosz pénzintézet leánybankjával szemben. Az intézkedés értelmében megtiltják az orosz bankoknak, hogy tőkét vigyenek ki az országból, illetve bármilyen más pénzügyi tevékenységet végezzenek az anyacég javára. A szankciók öt orosz pénzintézet, a Sberbank, a Prominvestbank, a VTB Bank, a BM-bank és a VS Bank leányait érintik. Ezek közül az első három állami tulajdonú, ötük ukrajnai piaci részesedése 8,6 százalék.

Tavaly augusztusban a Kommerszant orosz napilap írt arról, hogy az OTP megvásárolná az orosz Vnyesekonombank ukrajnai leánybankját, a Prominvestbankot. Szergej Gorkov ekkor bejelentette, hogy van pályázó az ukrajnai leánybank megvásárlására, de kilétét nem fedte fel.