Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OTP Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján közleményben hozta nyilvánosságra a 2016-os európai banki stresszteszten elért eredményét. A közlemény idézi a stresszteszt megállapítását, amely szerint a stresszpálya esetén számított 9,2 százalékos érték lényegesen meghaladja azt az 5,5 százalékos szintet, amelyet 2014-ben az EBA korábbi európai banki stresszteszt keretében elvárt küszöbértékként meghatározott.

A bank közölte: tudomásul veszi az EBA által közzétett, az európai banki stresszteszttel kapcsolatos bejelentéseket, és teljes mértékben elfogadja a vizsgálat eredményeit.

Az európai bankokat érintő 2016-os stressztesztet az Európai Bankhatóság folytatta le, együttműködve a Magyar Nemzeti Bankkal, az Európai Központi Bankkal (EKB), az Európai Bizottsággal (EB), valamint az Európai Rendszerkockázati Testülettel (ESRB).

A 2016-os európai stresszteszt nem tartalmaz olyan küszöbértéket, amelynek a vizsgált bankoknak meg kell felelniük, ehelyett olyan meghatározó információval szolgál, amelyet a 2016-os felügyeleti felülvizsgálati folyamat figyelembe vesz. Ennek megfelelően az eredmény az illetékes hatóságoknak lehetőséget ad arra, hogy az OTP Bank esetében megállapíthassák, hogy a bank eleget tud-e tenni a minimum-, illetve pótlólagos tőkekövetelményeknek egy egységes módszertanon és feltételezéseken alapuló stressz-szcenárió esetén.

Az alap- illetve stresszforgatókönyv feltételrendszerét az EKB és ESRB együttesen határozta meg hároméves időszakra vonatkozóan. A feltételrendszer mind az alappálya, mind pedig a stresszpálya esetében a 2015. decemberi banki mérleg változatlanságával számol, és nem vesz figyelembe esetlegesen változó üzleti stratégiát, valamint menedzsment intézkedéseket. Ennek megfelelően sem az alappálya, sem pedig a stressz forgatókönyv nem tekinthető eredmény-előrejelzésnek az OTP Bank Nyrt. esetében; ráadásul az alappálya megvalósulása esetén prognosztizált profit is lényegesen elmarad a menedzsment 2016-2018. közötti hároméves időszakra vonatkozó eredményvárakozásától - ismerteti közleményében az OTP Bank.