Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tárcavezető kijelentette: mandátumukat anélkül fejezték be, hogy megoldották volna az INA ügyét, mert a Mol "nem fogta fel", hogy csak úgy dönthetnek a horvát olajipari vállalt jövőjét illetően, ha partnerként tárgyalnak. Vrdoljak arról is beszámolt, hogy elküldte a Molnak az új részvényesi szerződést, amelyre eddig még nem érkezett írásbeli válasz. A miniszter kiemelte: az ügyet azért nem feszegették eddig, mert nem akartak belőle kampánytémát csinálni. "Már minden készen áll, csak azt várjuk, hogy vége legyen a választásoknak" - közölte.

Újságírói kérdésre, mit szól ahhoz, hogy Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója Ausztriába utazott, miközben a neve még mindig szerepel az Interpol körözési listáján, Ivan Vrdoljak azt válaszolta: Hernádi egyáltalán nem áll érdeklődése középpontjában, arra megvannak a megfelelő szervek, hogy reagáljanak, számára fontosabb az INA-ban dolgozó emberek és a vállalat jövője.

A sziszeki olajfinomítóval kapcsolatban azt mondta: "a Mol célja, hogy kitermelje a horvát olajat, majd eladja nekünk a származékokat, de ezt nem fogjuk megengedni". A miniszter úgy vélte, hogy sem a sziszeki, sem a rijekai finomítóba nem akar befektetni a Mol. "Egy azonban biztos, ha a választások után kormányon maradunk, vagy befektetnek a rijekai finomítóba, vagy mehetnek az INA-ból" - szögezte le.

A miniszter szerint a Mol megbizonyosodhatott már arról, hogy vele nem lehet packázni.

Ivan Vrdoljak úgy ítéli meg, hogy a magyar olajipari cég megsemmisíti a vállalatban lévő tudást és tapasztalatot, további csökkenti az ott dolgozók fizetését, ami miatt azok elhagyják az INA-t. "De ezek az emberek tulajdonosok is egyben" - hívta fel a figyelmet. Eladhatják részvényeiket a horvát államnak, de akár egy új befektetőnek is - húzta alá.

Horvátországban november 8-án lesznek a parlamenti választások, az INA ügye pedig folyamatosan előkerül a különböző politikai viták során. Nincs olyan párt, vagy jelölt, amelyik ne próbálta volna meg saját hasznára fordítani az INA-Mol körüli vitát. Utoljára Kolinda Grabar-Kitarovic államfő magyarországi látogatása váltott ki nagy visszhangot ebben a témában.