Az érintett ügyfelek azt követően fordultak a laphoz, hogy az megírta: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felszámolócége, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSF) által a brókerházakhoz kijelölt biztosok felhatalmazás nélkül zártak olyan nyitott ügyleteket, amelyeknek a fedezete beazonosíthatóan megvolt az ügyfelek számláján. A három bajba jutott társaságnál ez a kár 100 millió forint körüli lehet, de most az ügyfelek azt állítják: csak a ­Buda-Cashnél a kár megközelíti a félmilliárdot.

A nevük mellőzését kérő ügyfelek dokumentumokkal tudják igazolni: a kirendelt felügyeleti biztos működése alatt a számláikról értékpapírok tűntek el. Ez ahhoz hasonlítható, mintha valakinek a folyószámlájáról tűnne el pénz - olvasható a Népszabadságban. ­Ebben az esetben diszkont-kincstárjegyekről (dkj), vagyis állampapírokról van szó. A számlakivonat, amelyet a lap munkatársa megtekintett, arról tanúskodik, hogy több mint 20 millió forintnyi dkj vált köddé egyik napról a másikra.

Megdöbbentő módon a "hiányt" mutató számlakivonaton egyetlen ügyletet sem találnak, amely utalna arra, hogy az értékpapírokkal mi történt. Csak az a biztos: a papírok eltűntek, annak ellenére, hogy az ügyfél semmiféle tranzakcióra nem adott megbízást. Ilyet nem is tehetett volna, mivel ezt a brókercég tevékenységi engedélyének felfüggesztését követően a felügyelet megtiltotta. Tehát az értékpapíroknak meg kellene lenniük.

Azzal kapcsolatban, hogyan tűnhettek el ügyfélszámláról értékpapírok, a Buda-Cash felszámolóját, a PSFN-t és az MNB-t is megkereste a napilap, de csak annyi választ kaptak: minden információt megtalálható a PSFN internetes oldalán. Ezen azonban a lap munkatársa nem akadt olyan információra, amely feleletet nyújtott volna kérdéseikre.