Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tájékoztatás szerint az uniós rendelet eredményeként a szokásosnál előbb indult be a kazánvásárlási szezon: míg az elmúlt években az első októberi hűvös hétvégén kezdték javíttatni vagy cserélni a készülékeket, az idén sokan már augusztusban elintézték a kazánjavítást vagy -cserét.

A vállalat az MTI kérdésére elmondta: egy kondenzációs kazán átlagosan 235 ezer forintba kerül, ugyanakkor átlagosan 30 százalékot lehet spórolni egy kondenzációs készülékkel a hagyományos készülékekhez képest, bár ez nagyban függ a fűtési rendszer megfelelő kiépítésétől és az épület hőszigetelő képességétől is. A hagyományos kéményes készülék átlagos induló fogyasztói ára 130 ezer forint. A kazáncsere minden tényezőt egybevéve mintegy 10 éven belül megtérül - fejtette ki a vállalat.

Évente mintegy 60 000 gázkazán kerül forgalomba Magyarországon, ebből 2014-ben még csak 25-30 százalék volt a kondenzációs készülékek aránya, idén pedig már csaknem 50 százalék.

Az augusztus végéig legyártott és forgalomba helyezett gázkészülékeket hivatalosan még 2 évig értékesíthetik a forgalmazók, de az idei kereslet alapján előreláthatóan 1 éven belül szinte biztosan ki fognak futni a hagyományos készülékekből felhalmozott raktárkészletek, mivel egyes típusok már most nem érhetők el - közölték.