A lakossági hitelpiac júniusban is bővült. Az új lakáshitel-szerződések összege 66,8 milliárd forintot tett ki, ez a tavaly júniusi összeget 37 százalékkal haladja meg, és a legmagasabb havi érték az idén. A személyi kölcsönöknél még nagyobb volt a növekedés: 29,9 milliárd forint összegre kötöttek szerződést a bankok, ez pedig 57 százalékos emelkedésnek felel meg tavaly júniushoz képest - írja a jegybanki adatokra hivatkozva a BankRáció.hu.

Az első félévben az új lakáshitel-szerződések összege 297 milliárd forintot tett ki, a személyi kölcsönök összege pedig meghaladta a 141 milliárd forintot, ami előbbieknél 37 százalékos, utóbbiaknál 51 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben - közölte Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértő. Ez azt jelenti, hogy napi átlag 2,4 milliárd forint hitelt vett fel a lakosság.

A lakáshitelek és személyi kölcsönök népszerűsége a szakértő szerint több tényezővel magyarázható. Egyrészt a korábbi évekhez képest sokkal alacsonyabb kamatokkal és teljes hiteldíjmutatókkal igényelhetőek mind a lakáshitelek, mind a személyi kölcsönök. Emellett a nettó reálbérek növekedése miatt a háztartások bátrabban vágnak bele a hitelfelvételbe. A szakember azonban elmondta, hogy bár az adatok növekedést mutatnak, nincs szó hitellufiról. Mégpedig azért, mert a jövedelemarányos törlesztőrészletre vonatkozó szabályok megakadályozzák a túlzott eladósodást - véli a szakértő.