Az SAP magyarországon egy stabil, fenntartható növekvő eredményt tud felmutatni: 8 százalékkal 17,5 milliárd forintra növelte az árbevételét Magyarországon - mondta el Ablonczy Balázs, az SAP ügyvezető igazgatója, aki a 2014-es évre 5-10 százalékos - 1-1,5 milliárd forint - közötti árbevétel növekedésre lehet számít.

A 2013-as eredménnyel a magyarországi vállalat a régiónkban 14 országból a legjobb eredményt érte el - tette hozzá. Ablonczy szerint így sikerült azt a piaci részesedést elérni, ami a környező országokról is elmondható, azaz 40 százalék feletti piaci részesedéssel sikerült elérni az úgynevezett software maintanance terén. A vállalat a növekedését elsősorban az üzleti analitika területén (ez lett a legerősebb terület - 73 százalék feletti a részesedés 2013-ban), és az adatbázis kezelés területén (3. piaci szereplővé lépett elő az Oracle és Microsoft után - 16 százalék feletti piaci részesedés) elért eredményekkel alapozta meg és ezek a legfontosabb olyan trendek, amelyekkel a vállalat meg tudja alapozni a növekedését - tette hozzá.

Az SAP számára további fontos növekedési területei között említette az ügyvezető a kormányzati és állami vállalatok szegmensét is, mivel Magyarországon folyamatosan nő az állami szerepvállalás. Ez a folyamat az ügyvezető szerint a magyar informatikai vállalatoknak is komoly lehetőséget jelent - az SAP számára is a bővülés lehetőségét takarja az ügyvezető reményei szerint -, miután ez visszahozza az informatikai költéseket a magyar piacra. Az SAP arra számít - és erre is készül -, hogy ez a trend folytatódni fog. Ablonczy ezt a bizakodását arra alapozza, hogy az állam által átvett külföldi cégeknél már bevezetett és használt SAP-rendszerek lecserélése sokkal nagyobb veszteséget okozna, mint a megtartása és tovább üzemeltetése.

Digitális esély

Az SAP magyarországii vállalati felelősségvállalásával (CSR) kapcsolatban Ablonczy bejeletette, hogy Digitális esély 2014 címen pályázatot írnak ki 6 millió forintos kerettel olyan civil szervezetek számára a Nemzeti Informatikai és Hírközlési Tanáccsal (NIHT) együtt, amelyek hátrányos helyzetű fiatalok infokommunkiációs oktatásával foglalkoztnak. Az SAP magyarországki vállalati felelősségvállalásával (CSR) kapcsolatban bejeletette, hogy a Nemzeti Informatikai és Hírközlési Tanáccsal (NIHT) együtt Digitális esély 2014 címen pályázatot írnak ki 6 millió forintos kerettel olyan civil szervezetek számára, amelyek hátrányos helyzetű gyermekek infokommunikációs oktatásával foglalkoznak. Két életkori kategóriában várják a pályázatokat: egyrészt a hat-tíz év közötti, másrészt a tizenegy-tizennégy év közötti szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek informatikai oktatására, digitális esélyegyenlőségének javítására vonatkozó programokkal lehet jelentkezni. A pályázatok beadási határideje 2014. szeptember 30. (A kiírás az NIHT honlapján érhető el.)

Bódi Gábor, a Miniszterekökség informatika összkormányzati koordinációjáért felelős helyettes államtitkára és a Nemzetközi Hírközlési és Infromatikai Tanács elnöke az SAP Forum 2014 konferencián arról is beszélt a bejelentés kapcsán, hogy a magyar kormány a következő 7 évre vonatkozó, Magyarország számára rendelkezésre álló 21,9 milliárd eurós - mintegy 7 ezer milliárd forintos - uniós forrásból mintegy 250 milliárd forintot tervez infortamikai fejlesztésre fordítani a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) keretén belül.

Az SAP a kkv-szektorban is szépen csendesen, de dinamikusan növekszik - fogalmazott Ablonczy. Az SAP rendszerét már több mint 1200 kisvállalat használja. Az ügyvezető szerint ezeknek a cégeknek ez segít abban, hogy multik beszállítóivá válljanak, hiszen ez egy nemzetközi standardnak megfelelő rendszer, bizalmat, átláthatóságot és stabilitást mutat - tette hozzá.

Az SAP a növekedését a big data, a felhő alapú rendszerek és az üzleti analitikára alapozza. A felhő alapú megoldások piaca Ablonczy szerint Magyarországon évente megháromszorozódik, a következő 3-5 évben pedig szerinte a teljes informatikai képet át fogja rajzolni.

Az ügyvezető a közelmúltban nagy port kavart kémbotrányok kapcsán megjegyezte, hogy emiatt felvetődött, hogy az európai ügyfeleket Európából szolgálják ki. Az SAP is e mellé az elv mellé ált, amelynek következtében Ázsiából lehetőség nyílt arra, hogy Európába különféle támogatásokat hozzanak vissza. Ebben Ablonczy szerint Magyarország nagyon jól áll egyelőre, mert gyorsan lehet megfelelő, nyelveket beszélő, szakképzett munkaerőt felvenni versenyképes fizetésért. Az ügyvezető emiatt további bővülésben is reménykedik. Erre a trendre Magyarország is fel tud ülni - jegyezte meg.